Potrivit unui comunicat de presă, programul primei zile a reuniunii de la Bruxelles, a inclus două sesiuni de lucru în format aliat, prilej cu care au fost abordate teme privind stabilitatea în Vecinătatea Sudică a spațiului euroatlantic, evoluțiile legate de Afganistan și procesul de reflecție strategică NATO2030.

Prezența noului secretar de stat american Anthony Blinken a permis transmiterea de către ministrul român de externe a unui mesaj din partea României și a celorlalți aliați cu privire la angajamentul ferm pentru o relație transatlantică solidă, bazată pe unitatea și coeziunea aliată. Aceste elemente au fost evidențiate și în cadrul unei Declarații publice comune, adoptată de miniștrii de externe la finalul primei zile de discuții.

Bogdan Aurescu a salutat angajamentul Secretarului de Stat al SUA pentru Alianța Nord-Atlantică, subliniind că relația transatlantică reprezintă coloana vertebrală a NATO și a apărării colective prevăzute de art. 5 din Tratatul de la Washington.

În prima sesiune, miniștrii de externe au discutat abordarea NATO față de amenințările din Vecinătatea Sudică a spațiului euroatlantic și contribuția Alianței la asigurarea stabilității în regiunea Orientului Mijlociu și Nordul Africii. În acest context, a fost discutată situația din Afganistan și perspectivele procesului de pace, precum și implicațiile acestuia pentru prezența operațională aliată din Afganistan.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța angajamentului sporit al NATO în sprijinul partenerilor săi din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. A subliniat necesitatea implicării în continuare a NATO în eforturile comunității internaționale de combatere a terorismului. Totodată, a reiterat angajamentul țării noastre de a continua participarea la eforturile de stabilizare a Afganistanului și a punctat contribuția substanțială a României la misiunea Resolute Support, 670 de militari români fiind dislocați în teren. De asemenea, șeful diplomației române a evidențiat importanța coordonării aliate asupra viitorului misiunii Resolute Support, cu luarea în considerare a evoluțiilor de securitate din teren și a progreselor în procesul de pace.

Bogdan Aurescu, despre viitorul alianței NATO

A doua sesiune de lucru a reuniunii ministeriale a fost dedicată discuțiilor aprofundate referitoare la procesul de reflecție strategică NATO2030, în pregătirea Summitului NATO din acest an.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța deosebită a acestui proces în conturarea rolului și profilului Alianței în următorul deceniu din perspectiva consolidării dimensiunii politice a Alianței, asigurării unei posturi militare solide și avansării relațiilor de parteneriat ale NATO. Șeful diplomației române a reconfirmat sprijinul activ acordat de România procesului NATO2030 și propunerilor avansate de Secretarul General Jens Stoltenberg, menite să conducă la consolidarea capacității NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare. Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că, în contextul actual internațional, marcat de o multiplicare a amenințărilor, este esențial ca Alianța să își consolideze postura de descurajare și apărare, mai ales pe Flancul Estic, și să își sporească reziliența. A menționat, în acest sens, contribuția pe care România o aduce eforturilor de sporire a rezilienței, inclusiv prin intermediul inițiativei de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reliefat importanța dezvoltării și extinderii rețelei parteneriale a NATO, susținând aprofundarea dialogului și cooperării cu partenerii like-minded. În acest context, a pledat pentru revitalizarea parteneriatelor, în special a celui cu Uniunea Europeană, precum și continuarea politicii „ușilor deschise” a NATO, esențială pentru avansarea reformelor democratice și consolidarea securității și stabilității în Europa.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța convenirii unui nou Concept Strategic al Alianței pentru a reflecta mai bine realitățile de securitate actuale, un demers propus de ministrul român încă de la ministeriala din noiembrie 2019, înainte de declanșarea procesului de reflecție. Actualizarea Conceptului Strategic va contribui la creșterea unității și coeziunii aliate și la asigurarea unui profil consolidat al Alianței, dedicată apărării colective a membrilor săi și capabilă să proiecteze stabilitate prin cooperare și dialog.

Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken, în marja participării la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles.

Cei doi înalți demnitari au discutat pe scurt despre aspecte ale relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum și alte teme de interes reciproc ale relațiilor internaționale.

România rămâne un partener strategic

Ministrul român de externe a evidențiat soliditatea și profunzimea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a adresat o invitație omologului său american de vizita România în acest an, când se aniversează 10 ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România – ocazie foarte bună pentru discutarea oportunităților de dezvoltare și aprofundare a Parteneriatului Strategic. Secretarul de stat american a primit cu deschidere această invitație, rememorând vizitele anterioare în țara noastră.

De asemenea, cei doi șefi ai diplomaților română și americană au discutat despre inițiativa Președintelui Biden de a organiza un Summit al Democrațiilor. Ministrul român de externe a reiterat sprijinul României pentru această inițiativă și a exprimat deplina disponibilitate a țării noastre de a sprijini acest demers în calitatea României de președinție în exercițiu a Comunității Democrațiilor.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO va continua mâine, 24 martie 2021, cu o sesiune de lucru privind aspectele de securitate regională. La această sesiune vor participa și miniștrii de externe din Suedia, Finlanda, precum și Înaltul Reprezentant al UE.