Un studiu dat publicității în cursul zieli de marți sugerează că simplul act de a respira este suficient pentru a transmite tuberculoza. De menționat este faptul că noul studiu ar putea modifica profund strategiile de luptă împotriva acestei boli, tradiţional centrate pe tuse, principalul său simptom, informează AFP.

Totodată, dezbaterea referitoare la tuberculoză reaminteşte de cea care a animat oamenii de ştiinţă la începutul pandemiei de COVID-19. Mai exact, dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respiraţie, aceasta înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Unul dintre autorii studiului susține că cei care nu știu că au fost infectați ajung să fie tratați târziu.

„Acest lucru lasă loc pentru o transmitere ne-neglijabilă înainte ca persoanele infectate să fie tratate”, a declarat pentru AFP Ryan Dinkele, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud).

Cercetătorul a mai precizat că această o nouă abordare în lupta împotriva bolii ar consta în detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aştepta ca acestea să fie tratate. „Dacă transmiterea este posibilă în absenţa simptomelor, acest lucru ne face sarcina extrem de complicată „, recunoaşte el.

De menționat este faptul căstudiul a fost prezentat la o conferinţă online internaţională dedicată sănătăţii pulmonare, însă nu a fost încă analizat și de alți oameni de știință.

Tuberculoza, cea mai letală boală infecțioasă din lume

Amintim faptul că tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi „bacilul Koch”, după numele descoperitorului său. Cercetătorii din Africa de sud au ealuat transmiterea bacteriei în cazul a 39 de persoane infectate. Mai exact, ei au măsurat în ce măsură această bacterie a pătruns în aer de la persoanele infectate atunci acestea respirau normal, profund şi când tuşeau.

După doar 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conţineau bacteria. Totodată, studiul a mai demonstrat că tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respiraţia, însă, potrivit cercetătorilor, respirația continuă ar putea implica ideea că 90% dintre bacteriile care pătrund în aer de la o persoană infectată sunt transmise pe această cale.

În ceea ce privește legătura cu noul coroanvirus, trebuie menționat faptul că la începutul pandemiei de COVID-19, acest mod de transmitere prin nori de particule virale (aerosoli) a fost subestimat. Pe de altă parte, între timp a apărut un consens cu privire la faptul că acesta reprezintă un mod major de transmitere a bolii.

Tuberculoza este o boală care face și ea ravagii la nivell mondial. OMS estimează că 1,5 milioane de persoane mor de tuberculoză în fiecare an la nivel global, ceea ce face din tuberculoză cea mai letală boală infecţioasă, cu excepţia COVID-19. Potrivit OMS, aproape un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria tuberculozei, însă doar 5% din aceste persoane fac boala, majoritatea trăind în ţări cu venituri mici şi medii.