Românii sunt măcinați de boli, iar la una dintre ele sunt chiar campioni în UE. Este vorba despre atacul cerebral vascular. Mai nou, această boală a vârstei a treia afectează tot mai mulţi tineri.

Principalele cauze sunt stresul şi alimentaţia. Medicii spun că este foarte important să recunoaştem simptomele şi să ajungem foarte repede la medic, notează Digi 24. 

Simptomele sunt vederea slăbită, probleme de vorbire, tulburări de mers sau paralizie la nivelul feţei şi braţelor. Boala este a doua cauză de mortalitate în România.

„Sunt Andreea. Am 25 de ani. În urmă cu un an am avut AVC, dar acum sunt un om întreg, sănătoasă. Am primit o nouă şansă. Eram trează. Am stat pe pat şi nu puteam să vorbesc şi nu puteam să mă mişc. Am vrut să mă trezesc, să mă scol, să mă duc la facultate şi nu am putut”, spune o tânără afectată de AVC.

„M-am gândit că şansele mele de supravieţuire erau minime dacă nu ajungeam la timp la spital.”

„Am văzut acasă aunci că strâmbasem un pic gura. Dar eu nu ştiu, nu îmi dau seama. Și a venit salvarea. Mâna dreaptă nu am simţit-o”

„Mâncam cu soţia la masă, m-am ridicat într-un picior şi am căzut dintr-o dată, aşa”.

„Am simţit că mi-a amorţit de tot partea asta dreaptă şi când voiam să vorbesc nu mai puteam, simţeam că mi se duce limba aici. Vorbeam cu ea şi nu puteam să îi spun că nu mai îmi simt partea asta.”

„Am simţit o ameţeală. La un moment dat nu mai aveam stabilitate pe picioare şi am pierdut controlul. Am căzut jos. Întâmplarea face că a intrat un client în magazin şi a sunt la salvare.”