În ultimii ani, cercetătorii au început să recunoască „burnout-ul părinților” – o afecțiune în care părinții epuizați sunt copleșiți de rolul lor. Acest lucru poate duce la distanța emoțională față de copii, la ineficiența completă a părinților și chiar la consecințe mai grave, scrie Sciencealert.

De unde vine acest fenomen

Pentru a examina dacă factorii culturali ar putea contribui la epuizarea și oboseala cronică părinților, o echipă condusă de cercetători de la UCLouvain din Belgia a chestionat peste 17.000 de părinți care trăiesc în 42 de țări, datele fiind colectate între 2018 și martie 2020.

Pe lângă colectarea de informații despre caracteristicile sociodemografice, participanților li s-au pus numeroase întrebări despre dinamica familiei lor. Părinții au fost evaluați printr-un chestionar care măsoară epuizarea emoțională, distanțarea emoțională față de copii, pierderea plăcerii în a fi părinte.

Culturile individualiste au un nivel mediu de epuizare a părinților

Rezultatele au arătat că prevalența burnout-ului părinților variază foarte mult de la o țară la alta, dar atunci când cercetătorii au comparat ratele epuizării cu un set de măsuri independente ale valorilor și trăsăturilor culturale între țări, au găsit o legătură interesantă.

„Culturile individualiste, în special, au prezentat o prevalență semnificativ mai mare și un nivel mediu de epuizare a părinților”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în Affective Science.

Mai exact, această tendință a arătat că țările occidentale tind să se ridice la nivel individual, reflectând, de asemenea, niveluri ridicate de epuizare a părinților.

Belgia a arătat cea mai mare prevalență a epuizării, la 8,1 la sută dintre părinți, urmată de SUA, la 7,9 la sută și de Polonia la 7,7 la sută.

În schimb, multe țări sud-americane, africane și asiatice au avut tendința de a avea o prevalență scăzută a epuizării părinților. Cercetătorii atribuie această tendință factorilor culturali.

„Rezultatele actuale se potrivesc cu observația sociologilor că normele parentale din țările euro-americane au devenit din ce în ce mai exigente în ultimii 50 de ani, ducând la presiunea psihologică crescândă asupra părinților”, au sugerat cercetătorii.