Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.

Pentru finele acestui an calculele indică o inflaţie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% în acest an, urmând să coboare ulterior. Spre sfârşitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de bază, deci dispar cele trei procente care se adaugă în urma majorării TVA, inflaţia va intra în intervalul de variaţie, în jur de 3%, şi va rămâne în apropierea acestui nivel”, a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

El a menţionat că acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali şi în care efectele de runda a doua sunt modeste.

În raportul detaliat al Consiliului de Administraţie al BNR de miercuri era indicată o inflaţie de 7,8% pentru finele acestui an şi reîncadrarea traiectoriei preţurilor de consum pe o curbă descendentă, ajungând în apropierea ţintei de 3% la sfârşitul anului 2011.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

Totodată, banca centrală a revenit la exprimarea potrivit căreia gestionează “adecvat” lichiditatea din sistemul bancar. În şedinţa de la finele lunii iunie, după anunţul Guvernului privind creşterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară şi a întărit mesajul privind lichiditatea din sistemul bancar, arătând că urmăreşte o gestionare “fermă” a acesteia.

SURSA: Mediafax