Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in cadrul sedintei de astazi, eliminarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, fata de 40 la suta in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Decizia va ajuta bancile sa relexeze activitatea de creditare. In prezent, bancile au imobilizate la BNR circa 12 mld euro sub forma de rezerve minime obligatorii.

Potrivit unei prezentari  facute de Nicole Cinteza, seful directie de supraveghere din BNR, la sfarsitul lui 2008, 48% din pasivele externe ale bancilor aveau scadenta mai mare de doi ani, fiind cele vizate de aceasta relaxare.

De asemenea, a fost analizata si aprobata scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International privind obtinerea unui aranjament de finantare externa cu institutiile financiare internationale si Uniunea Europeana.

CA al BNR mai decis:

  • Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,00 la suta pe an
  • Utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar
  • Mentinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si al celei aplicabile celorlalte pasive in valuta ale institutiilor de credit.