Bloomberg, analiză surprinzătoare privind Turcia: „Îşi va reseta relaţiile regionale”

SURSA FOTO: Dreamstime

Bloomberg a publicat o analiză surprinzătoare privind Turcia. Potrivit sursei citate, vizita care va avea loc în Arabia Saudită în cursul săptămânii viitoare reprezintă un alt mare pas făcut de turci către lumea arabilor. Ce ar urma să discute cele două mari puteri ale lumii?

Bloomberg a pregătit o analiză surprinzătoare privind intenţia Turciei de a stabili legături apropiate cu ţările din Golf. În articolul cu titlul „Turcia doreşte să se întâlnească cu Arabia Saudită, o parte a resetării relaţiilor regionale” se atrage atenţia asupra vizitei ce se va desfăşura săptămâna viitoare, scrie Cumhuriyet. 

În analiză sunt amintite discuţiile de 2 zile ale Turciei cu Egiptul pentru a detensiona relaţiile şi se menţionează: „Prin vizita prevăzută a avea loc săptămâna viitoare în Arabia Saudită, Turcia va mai face un pas către lumea arabă”.

De asemenea, în analiza Bloomberg se arată că „vizita în Arabia Saudită a ministrului de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, va fi prima vizită a unui oficial turc după uciderea lui Jamal Khashoggi în Consulatul de la Istanbul. Înaintea vizitei preconizate a avea loc la 11 mai, preşedintele Erdoğan şi regele saudit Salman bin Abdulaziz au avut marţi o convorbire telefonică pentru a găsi căile de a îmbunătăţi relaţiile”.

Influenţa alegerii lui Biden ca preşedinte

În acelaşi timp, analiza face referire şi la influenţa preşedintelui SUA, Joe Biden:

„Turcia urmăreşte să diminueze confruntările din Libia şi Siria şi să elimine tensiunile care obstrucţionează comerţul regional şi descoperirile energetice. Pentru acest lucru încearcă să-şi reseteze relaţiile cu Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Această mutare corespunde recalibrării pe un plan mai larg a relaţiilor cu ţările Orientului Mijlociu după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Joe Biden. 

S-a atras atenţia că Turcia din era Erdoğan „este un susţinător al Fraţilor Musulmani, organizaţie considerată de către guvernele a numeroase ţări arabe ca fiind o ameninţare pentru administraţia lor”. De asemenea, în analiză se mai spune că „Nu se ştie dacă Turcia şi-a redus sau nu sprijinul pe care-l acordă Fraţilor Musulmani pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Riyadul şi Abu Dhabi”. 

Referitor la continuarea boicotului Arabiei Saudite faţă de Turcia se menţionează următoarele:

„Arabia Saudită este una dintre cele mai importante pieţe regionale ale întreprinderilor turceşti. Anul trecut, au existat obiecţii cu privire la accelerarea de către oficialii saudiţi a eforturilor de a împiedica importurile turceşti în urma uciderii lui Khashoggi. Conform datelor exportatorilor turci s-a putut observa o reducere de aproximativ 90% a livrărilor turceşti către Arabia Saudită în luna martie.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt au fost afectate în urma răsturnării de la putere în 2013 a liderului islamist Mohamed Morsi, preşedintele ales, de către actualul preşedintele al Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi. Lunile trecute Erdoğan a recurs la o serie de demersuri pentru a îndrepta relaţiile.Turcia a declarat că speră să încheie cu Egiptul un acord privind delimitările maritime”.