În urmă cu o săptămână Maeve Kennedy McKean(foto) și fiul ei, Gideon (8 ani), au plecat pe râul Chesapeake pentru o cursă de canoe. De atunci sunt dispăruți. Ieri, după căutările s-au transformat din misiune de salvare într-una de recuperare a trupurilor neînsuflețite, Maeve a fost găsită moartă în apele râului. Astăzi continuă căutările pentru fiul ei.

Femeia, avocat de profesie, era fiica lui Kathleen Kennedy, fost guvernator al statului Maryland, și nepoata lui Robert F. Kennedy, fost Procuror General al SUA și fratele președintelui asasinat în 1963. Moartea ei se înscrie într-un lung șir de dispariții tragice ce au lovit această familie în ultimii 80 de ani. Joseph Kennedy, patriarhul acestei familii, era descendentul unor imigranți irlandezi ce a făcut avere din afaceri imobiliare și comerțul cu whisky în timpul prohibiției americane.

Vis prezidențial, realități tragice

Visul lui acestuia a fost ca fiul cel mare al familiei să ajungă în politica mare americană, dar acesta, Joseph Jr, a murit în 1944, în timp ce se afla pe frontul din Europa al celui De-al Doilea Război Mondial. Tragicul eveniment s-a produs în timp ce pilota un avion de bombardament în Franța.

După numai patru ani de la acest dezastru, Kathleen Kennedy, o altă fiică a lui Joseph, a decedat, la vârsta de 28 de ani, în Franța în timpul unei furtuni, pilotând tot un avion de mici dimensiuni.

A ajuns însă președinte Jonh F. Kennedy, în 1960, care l-a numit Procuror General pe fratele său, Robert. Amândoi au murit asasinați. John în celebrul asasinat din Dallas, în noiembrie 1963, iar fratele său cinci ani mai târziu, după ce își anunțase candidatura la președinția Statelor Unite. A fost împușcat în Los Angeles.

Fiul lui JFK, John F. Kennedy Jr a murit în timp ce pilota un avion de mici dimensiuni. A pierdut aparent controlul aparatului care a căzut în Atlantic în largul statului Massachusetts. După mai mulţi ani, în 1984, David Kennedy, unul din fii lui Ethel și Robert Kennedy, a murit într-un hotel din Florida după o supradoză.

Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert Kennedy, a murit în 1997 într-un accident de schi în ajunul Anului Nou în Colorado. A fost tatăl a trei copii, avea 39 de ani.

O altă nenorocire s-a abătut asupra familiei în 1963, când prima doamnă Jacqueline suferise o altă pierdere. Cel de-al treilea copil s-a născut prematur şi a supravieţuit doar două zile de la naştere.

În 1973, Edward Jr., fiul de 12 ani al lui Ted Kennedy, a pierdut un picior din cauza unui cancer de os. Înainte de moarte  băiatul a făcut o declaraţie foarte emoţionantă. „Familia Kennedy a trebui să îndure toate acestea într-o manieră foarte deschisă. Dar familia noastră este chiar ca … oricare altă familie americană în multe privințe”.

Ted Kennedy a murit după o operaţie de cancer la creier, la vârsta de 77 de ani.