Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Novel, contrabanda cu ţigări a atins alarmanta cotă de 36,2% în ianuarie 2010, fiind cel mai mare "jucător" din piaţă, în special fiind influenţată de creşterea puternică a preţurilor în linie cu acciza, pentru ca apoi, până spre finalul anului trecut să coboare spre 22,8%.
Tot potrivit studiului Novel, anul 2011 a debutat cu contrabanda de ţigarete la nivelul de 22,5% (luna ianuarie), iar în urma operaţiunii "Curăţaţi Vămile!", care s-a soldat cu numeroase arestări în randul vameşilor, Gărzii Financiare şi contrabandiştilor, incidenţa comerţului ilicit cu ţigarete a scăzut brusc la 14,7% în martie, pentru ca în prezent să se situeze „la un nivel european”, de 11,8% din total piaţă.
Impact pe încasările bugetare
Venind în completarea studiului, Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat că eforturile comune s-au văzut în încasările la buget din accize la tutun. Astfel, dacă pe primele nouă luni din 2008, veniturile din accize la ţigări s-au cifrat la 820 milioane euro, în condiţiile în care şi consumul de ţigarete era mare, în perioada similară din 2009 încasările au fost de 1,02 miliarde euro, pentru ca în 2010 să scadă la 919 milioane euro. Primele nouă luni din acest an ne găseşte cu cele mai mari încasări bugetare din accize la tutun, de 1,27 miliarde euro, în condiţiile în care nivelul accizei a crescut doar cu 3,5%, potrivit lui Blejnar
"Comparativ cu anul trecut, încasările din accizele la tutun au crescut cu 38%, dar faţă de nul 2008, creşterea este de 55%. Practic, această scădere a contrabandei ne-a adus în plus la buget 400 milioane euro faţă de 2008 şi ne-a ajutat şi pe partea de TVA, întrucât aceasta se aplică şi accizei", a spus Blejnar.
De asemenea, Blejnar spune că operaţiunile de curăţire din vămi ar putea continua, astfel că nivelul contrabandei să coboare în continuare. "Sper să reducem nivelul contrabandei cu tutun undeva sub 10%. Ar fi fabulos. În prezent, accizele din tutun reprezintă 7% din totalul veniturilor bugetare şi ne ajută să finanţăm o şcoală, ne ajută să finanţă un drum etc. Mi-aş dori ca această pondere în venituri bugetare să crească", a adăugat Blejnar.
Principalii factori care au dus la reducerea contrabandei
Întrebat de Capital care ar fi principalele trei motive care au făcut ca nivelul contrabandei să coboare atât de mult, Blejnar a nominalizat pe primul loc faptul că în 2010, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au pus de acord toate instituţiile statului să colaboreze pentru reducerea contrabandei.
Totodată, Blejnar a declarat că un rol extrem de important l-a avut şi operaţiunea "Curăţaţi Vămile!", care ar putea continua. Nu în ultimul rând, Blejnar a nominalizat ca un factor pozitiv acţiunea proactivă a producătorilor de ţigarate, dar şi rolul important al mass media.
Câţi bani a câştigat statul prin scăderea contrabandei la ţigări

11 octombrie 2011, 16:41
Ultima modificare în 11 octombrie 2011, 19:41
După ce la începutul lui lui 2010 contrabanda cu ţigarete atinsese o cotă de 36% din piaţa totală, eforturile comune ale autorităţilor şi producătorilor, în special operaţiunea de curăţire a vămilor, au făcut ca nivelul contrabandei să scadă la doar 11,5% în septembrie 2011, astfel că încasările pe primele nouă luni din acest an sunt cu 400 milioane euro mai mari decât în 2008, a declarat marţi Sorin Blejnar, şeful Fiscului.