"Nici măcar băncile nu vor acest cont de TVA, pentru că şi costurile lor sunt uriaşe, ca să-şi adapteze sistemele informatice, să-şi facă proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru bănci. Nimeni nu are de câştigat, nici măcar statul, pentru că statul blochează nişte bani ai contribuabilului, nu în contul lui. Îi blochează într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească. O astfel de măsură nu face decât să ne facă rău", a spus Biriş. 

Acesta este de părere că cel care a venit cu această idee trebuie să dispară din zona publică. 

"Cine a făcut, de unde a plecat această măsură, trebuie să dispară din zona publică pentru că face rău întregii ţări. Sunt aventurieri care ce fac? Se gândesc ei aşa, noaptea, la nişte legi şi a doua zi de dimineaţă ni le aruncă pe tavă. Avem cazul uzual cu factură emisă cu plata în 60 de zile. 25 a lunii viitoare, evident va fi tot timpul mai devreme de 60 de zile. Pe 25 a lunii următoare noi trebuie să ne căutăm prin conturi, prin buzunare, să plătim TVA. Noi plătim. Ne vine TVA, care e al nostru, că l-am plătit, în contul de TVA, şi noi ce trebuie să facem? Să ne ducem la ANAF, Fiscul, tot pe banii noştri, să se apuce să controleze facturile să vadă că avem dreptul să ne retragem banii noştri din contul nostru, ăla blocat, ca să ce?", a precizat oficialul AOAR. 

Asociaţia "Ţine de Noi", împreună cu Fundaţia Hanns Seidel – România, în colaborare cu PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni şi Asociaţia Naţionala a Antreprenorilor organizează o conferinţă axată pe dezbaterea noilor iniţiative de modificări în domeniul fiscalităţii şi al salarizării. 

"Scopul conferinţei este de a privi aceste măsuri din mai multe perspective şi a analiza urmările produse de măsurile preconizate de guvern în forma în care au fost anunţate, din dorinţa de a elabora propuneri utile de politici publice în urma dezbaterii cu mai mulţi actori relevanţi", se arată într-un comunicat al organizatorilor. 

Conform sursei citate, importanţa organizării acestei conferinţe derivă din reacţia puternică a mediului privat la măsurile anunţate, printre care Split TVA, majorările de accize la benzină sau trecerea de la impozitarea profitului la impozitarea veniturilor companiilor. 

Un scop subsidiar al conferinţei este elaborarea unui material scris care să înglobeze diversele abordări din cadrul evenimentului. 

La eveniment au fost invitaţi Jean Valvis, antreprenor, Cristian Pârvan, preşedinte PIAROM, Mircea Coşea, prof. univ. dr. ASE, Cristina Chiriac, preşedinte Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Adrian Benţa, consultant fiscal, Dan Armeanu, prof. univ. dr. Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE, Dragoş Dragoteanu, antreprenor.

AGERPRES