Într-un interviu pentru Wall Street Journal, co-fondatorul Microsoft a precizat că firma sa de investiții nonprofit, Breakthrough Energy Catalyst, ar putea folosi investiția pentru a finanța proiecte care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe o perioadă de trei ani, potrivit WSJ.

„Dacă proiectul privind investițiile și locurile de muncă în infrastructură devine lege, această colaborare nu numai că ne va trimite pe o cale mai durabilă până la zero emisii, ci va crea locuri de muncă imediate, cât și pe termen lung în comunitățile din întreaga țară”, a spus Bill Gates. El spune că va fi profund dezamăgit dacă proiectul  Senatului de 1,2 trilioane dolari pentru infrastructură  nu va trece.

25 de miliarde de dolari pentru tehnologiile de energie curată

Proiectul de lege oferă Departamentului Energiei 25 de miliarde de dolari pentru proiecte care demonstrează viabilitatea tehnologiilor de energie curată pentru a fi adoptate pe scară largă. Banii fac parte din investiția din proiectul de lege în programe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Breakthrough Energy ar urma să cheltuiască banii timp de trei ani pentru inițiative de reducere a emisiilor. Proiectele s-ar concentra pe combustibil pentru avioane cu emisii zero, stocarea energiei pe termen lung, hidrogen verde și captarea directă a aerului.

Dacă planul de infrastructură nu va trece, Breakthrough se va orienta probabil cu finanțarea spre proiecte mai mari în Europa și Asia, a avertizat Gates.

Secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, consideră că angajamentul lui Gates demonstrează modul în care sectorul privat este pregătit să „conducă lupta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și realizarea unei economii cu emisii nete zero până în 2050”.