Bill Gates a strâns sute de milioane de la mari companii americane pentru a dezvolta tehnologii curate care ar putea juca un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, scrie CNBC.

General Motors, Bank of America și ArcelorMittal, giganții finanțatori

Breakthrough Energy, o organizație non-profit fondată de Gates în 2016, a anunțat că a adunat bani de la șapte mari companii. Este vorba de Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America și ArcelorMittal.

Suma totală a investițiilor nu a fost dezvăluită, dar se pare că se ridică la peste un miliard de dolari. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea „Breakthrough Energy Catalyst”, un proiect lansat la începutul anului, care vizează finanțarea, producerea și achiziționarea de soluții care vor contribui la susținerea unei economii fără emisii de carbon.

”Jumătate din tehnologia necesară pentru a ajunge la zero emisii fie nu există încă, fie este prea costisitoare”, a spus cofondatorul Microsoft. „Catalyst este conceput pentru a schimba acest lucru și de a investi în viitorul nostru cu tehnologie curată”, spune Bill Gates.

Programul se va concentra inițial pe captarea directă a aerului, hidrogenul verde, stocarea energiei pe termen lung și pe combustibil durabil pentru aviație.

Bezos și Elon Musk, implicați și ei în lupta cu schimbările climatice

BlackRock a promis 100 de milioane de dolari pe parcursul a cinci ani, în timp ce Microsoft, American Airlines și ArcelorMittal ar fi promis aceeași sumă. Celelalte companii nu au dezvăluit dimensiunea investițiilor.

Bill Gates nu este singurul miliardar care vrea să combată schimbările climatice. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a înființat în acest scop Bezos Earth Fund, în timp ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, s-a angajat să investească 100 de milioane de dolari în noi tehnologii de captare a carbonului.

Există voci care consideră că miliardarii tehnologici încearcă să-și spele imaginea pentru că ei înșiși sunt una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice din pricina amprentelor de carbon.

Amprenta de carbon anuală a lui Gates se ridică la 7.493 tone de carbon, majoritatea provenind din zborurile sale în jurul lumii.

Elon Musk pe de altă parte are o amprentă de carbon surprinzător de mică. Fondatorul Tesla și SpaceX nu deține niciun super-iaht.