Începând de marți, Rusia a devenit a doua cea mai afectată ţară din lume după numărul de infectări cu COVID-19. Mortalitatea rămâne însă scăzută în comparaţie cu alte ţări, cu 2.212 de decese, informează Afp, citată de agerpres.

Tot marţi, mai multe regiuni ruse, mai puţin afectate de epidemie decât capitala, au autorizat ca anumite magazine să fie redeschise. Majoritatea locurilor publice rămân închise, între care şi restaurantele, în timp ce adunările sunt interzise până la noi ordine.

Autorităţile au autorizat redeschiderea şantierelor şi reînceperea funcţionării uzinelor, inclusiv la Moscova.

Moscova, focarul epidemiei

Capitala rusă, principalul focar al epidemiei, rămâne totuşi într-o semi-izolare, deşi măsurile nu sunt întotdeauna strict respectate. Purtarea măştilor şi a mănuşilor de protecţie a devenit obligatorie în mijloacele de transport şi în supermarketuri.

Deşi Rusia rămâne foarte departe de Statele Unite ca număr de infectări, în ţară au fost înregistrate de la începutul lunii mai peste 10.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Pe de altă parte, autorităţile ruse au oprit utilizarea de ventilatoare medicale de tip Aventa-M, dintre care unele au fost trimise în SUA, după două incendii soldate cu victime în spitale din Rusia unde erau trataţi pacienţi cu COVID-19.

Utilizarea ventilatoarelor Aventa-M, produse în Rusia începând cu 1 aprilie, a fost suspendată, a anunţat serviciul federal de supraveghere în domeniul sănătăţii Roszdravnadzor, în urma unui incendiu care a ucis 5 persoane la terapie intensivă într-un spital din Sankt Petersburg.