Apple şi Google, produc cele mai utilizate sisteme de operare din lume, pentru iPhone-uri şi pentru dispozitivele prevăzute cu sistemul Android.

Alertă împotriva COVID

Cele două companii vor lucra la tehnologia care va permite dispozitivelor mobile să facă schimb de informaţii prin intermediul conexiunilor Bluetooth, pentru a alerta oamenii care s-au aflat în apropierea unor persoane testate pozitiv cu COVID-19.

Tehnologia va fi disponibilă de la jumătatea lunii mai, ca instrumente software disponibile pentru urmărires contactelor aprobate de autorităţile din domeniul sănătăţii publice.

Apple şi Google mai intenţionează ca în următoarele luni să includă tehnologia de urmărire direct în sistemele de operare, pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiţi să descarce vreo aplicaţie pentru a se loga la telefoanele din apropierea lor.

Teoretic, e de bine

Potrivit companiilor, tehnologia nu va urmări locul sau identitatea utilizatorilor, dar va culege date despre momentul în care telefoanele utilizatorilor s-au aflat aproape unele de altele, datele fiind decriptate pe telefonul unui utilizator şi nu pe serverele companiilor. Datele de localizare GPS nu fac parte din proiect.

Guvernele la nivel mondial au încercat să dezvolte sau să evalueze softuri pentru îmbunătăţirea proceselor de urmărire a contactelor, de obicei laborioase, prin care oficialii din domeniul sănătăţii trebuie să găsească persoanele cu care a interacţionat o persoană infectată şi să le ceară să se autoizoleze sau să fie testate.