Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat joi pe predecesorul său Donald Trump că „a încercat să împiedice transferul paşnic de putere” la 6 ianuarie anul trecut, când a avut loc asaltul asupra Capitoliului, pe care liderul democrat de la Casa Albă îl consideră „o insurecţie armată”.

Biden lansează acuzații la adresa lui Trump

„Pentru prima dată în istorie, un preşedinte nu doar că a pierdut alegerile, dar a încercat să împiedice transferul paşnic de putere”, a declarat preşedintele democrat într-un discurs susţinut în Congres, în cadrul unei ceremonii de comemorare a evenimentului din urmă cu un an.

Susţinătorii lui Trump care au comis asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului american, „nu erau un grup de turişti, ci a fost vorba de o insurecţie armată”, a spus Biden, după cum informează AFP, citată de Agerpres.

El l-a mai acuzat pe fostul preşedinte republican că „a creat şi răspândit o reţea de minciuni” prin denunţarea aşa-ziselor fraude care l-ar fi făcut să piardă alegerile prezidenţiale din 2020.

„Fostul preşedinte al SUA a creat şi răspândit o reţea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut asta pentru că el preferă puterea în locul principiilor”, a declarat Joe Biden, subliniind că Trump „şi-a construit minciuna timp de luni de zile” înaintea scrutinului.

Replica republicanilor

Pe de altă parte, liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, i-a acuzat joi pe democraţi că exploatează politic marcarea unui an de la asaltul asupra Capitoliului, în cursul căruia susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump au încercat să îi împiedice pe membrii Congresului să certifice victoria în alegeri a democratului Joe Biden, relatează AFP.

„A fost frapant să văd cum unii democraţi de la Washington încearcă să exploateze marcarea unui an (de la asaltul asupra Capitoliului – n.r.) pentru a promova obiective politice partizane care existau cu mult înaintea acestui eveniment”, a transmis McConnell într-un comunicat.

El i-a acuzat pe democraţi că au încercat să obţină adoptarea unei legislaţii privind drepturile de vot prin ataşarea ei la proiecte de lege privind marcarea unui an de la asaltul sângeros asupra Capitolului.