Hypo Alpe Adria – denumită în prezent Heta Asset Resolution – după transformarea ei într-o bancă de rebuturi (bad bank), a acceptat în principiu să-şi vândă reţeaua din Balcani către firma de private equity Advent International şi BERD, dar rămân de rezolvat câteva probleme, a anunţat Ministerul austriac de Finanţe.

BERD va cumpăra acţiuni de până la 50 de milioane de euro, iar costul total al proiectului este de până la 250 milioane de euro, se arată într-o prezentare de pe site-ul BERD.

'Proiectul este implementat printr-un document realizat împreună cu Advent, cu scopul unic de a achiziţiona holdingul. BERD va prelua o participaţie de 20%', se arată în prezentare.

Reţeaua din Balcani a Hypo Alpe Adria, care a înregistrat în primul semestru din acest an pierderi de 4,3 milioane de euro, este compusă din şase bănci şi trei companii de leasing, care operează în Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Muntenegru. Această reţea avea active de 8,5 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) la 30 iunie 2014, iar în bilanţul contabil al Hypo este evaluată la 500 milioane de euro.

Hypo Alpe Adria a trebuit să fie naţionalizată în 2009, în urma crizei financiare şi a expunerii ridicate la regiunea Balcanilor, iar în prezent deţine credite şi investiţii neperformante de aproximativ 13 miliarde de euro. Anul trecut, Comisia Europeană a cerut guvernului austriac să găsească un cumpărător pentru reţeaua din Balcani a Hypo Alpe Adria până la mijlocul lui 2015, în schimbul aprobării ajutoarelor de stat pentru banca austriacă.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

AGERPRES