"Până recent economia românească era pe cale să înregistreze o creştere modestă în 2011 şi o creştere mult mai robustă în 2012. Cu toate acestea, avansul lent din zona euro începe să aibă un efect de încetinire asupra exporturilor României spre regiunea euro şi noi scăderi sunt posibile în lunile următoare. De asemenea, criza Greciei are un efect de scădere în principal prin relaţiile bancare transfrontaliere", se arată în raportul BERD, potrivit Agerpres.
Pe ansamblu, în cele 29 de state în care investeşte, BERD mizează în 2012 pe o creştere de 3,2% în scădere faţă de un avans de 4,4% prognozat în urmă cu trei luni. Instituţia a avertizat că există îngrijorări în special pentru România, Serbia şi Albania din cauza expuneriilor pe Grecia.
La finele lunii septembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit de asemenea în scădere, la 3,5%, estimarea privind creşterea economiei româneşti anul viitor. Precedentul raport al FMI, dat publicităţii în aprilie, indica o creştere a Produsului Intern Brut de 4,4% în cazul României, în 2012. Pentru acest an, experţii FMI şi-au menţinut prognoza de creştere a Produsului Intern Brut al României la 1,5%, după un declin de 1,3% în 2010.
Înfiinţată în 1991, BERD se află în proprietatea a 61 de state şi a două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). Banca a investit în 2010 o sumă record de nouă miliarde de euro, faţă de 7,8 miliarde în 2009, şi anticipează să realizeze un profit de un miliard de euro. BERD intenţionează ca, în 2011, să menţină un nivel al investiţiilor de 8-9 miliarde de euro.