Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a eliberat din funcţia de director general al Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) pe Adrian Vasilache şi a numit-o pe Claudia Vârlan, luând, de asemenea, decizia ca salariile angajaţilor AACR să fie reduse cu 25%.

„De la 1 iulie intră în efectivitate un nou contract de muncă, prin care salariile de bază se vor reduce în medie cu 25% şi se vor elimina sau reduce foarte multe sporuri destul de ciudate şi intenţionez să le reduc la jumătate funcţiile de conducere, care în prezent sunt 59, iar ei în total sunt 208”, a spus Berceanu, citat de Mediafax.

Printre sporurile amintite de Berceanu se numără cel de aviaţie, de condiţii grele de muncă, de periculozitate, de stress (10%), zbor la joasă înălţime (10%), acrobaţie (10%), expunerea la radiaţii cosmice (10%) şi purtarea căştii de protecţie (8%).

Potrivit lui Berceanu, aceste sporuri făceau ca veniturile angajaţilor să fie de două ori mai mari decât salariul de bază. Ministrul doreşte ca, prin eliminarea acestor sporuri, veniturile angajaţilor să nu depăşească 50% faţă de salariul de bază.

Venituri de peste 40.000 lei/lună

Radu Bewrceanu a dat exemplul mai multor persoane care anul trecut aveau venituri de peste 40.000 lei pe lună. Astfel, Elena Frăsie, în vârstă de 28 de ani, absolventă a Universităţii „Titu Maiorescu”, avea 41.400 lei. Ea are o soră angajată a aceleiaşi instituţii, Loredana Frăsie, în vârstă de 24 de ani, absolventă a Universităţii „Spiru Haret”, care avea venituri de 22.000 lei. Loredana Frăsie ocupă funcţia de şef Serviciu al Direcţiei de Secretariat General, mai spune Mediafax, citându-l pe ministrul Transporturilor.

În urma reducerii sporurilor, cele două angajate ar urma să aibă un salariu de 4.800 de lei (Elena Frăsie), respectiv de 3.939 de lei (Loredana Frăsie).

Un alt exemplu dat de Berceanu este cazul Mădălinei Cristu, în vârstă de 33 de ani şi absolventă a Universităţii „Hyperion” în 2007.

Promovare în vremuri de criză: funcţie mai mare, salariu mai mic!

„Cristu Mădălina, vestită pentru că era consilierul lui Orban şi dădea tot felul de sfaturi, este un alt caz cu venituri mari. Aceste persoane au un formidabil spor de noroc în viaţă”, a spus Berceanu.

Unul dintre foştii directori generali ai AACR, Florea Geică, avea un venit lunar, fără sporuri, dar cu prime, de 47.000 de lei.

Noul director general al AACR, Claudia Vârlan, a avut un salariu de 7.300 de lei, urmând ca după preluarea funcţiei acesta să scadă până la 4.800 lei.

Întrebat dacă numirea lui Vârlan a fost făcută pe criterii politice, Berceanu a răspuns că aceasta nu face parte din niciun partid politic.

SURSA: Mediafax