Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, afirmă că problemele financiare de la companiile feroviare de stat vor fi rezolvate dacă veniturile acestora vor fi egale cu cheltuielile.

„Nu trebuie să facem fluiericiuri şi manifestări pe aici prin parcuri, că aşa traficul nu o să crească. Le-am spus liderilor de sindicat: aceste trei mari companii (CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă – n.r.) şi toate sucursalele au o problemă simplu de înţeles. Au nişte venituri care sunt în foarte mare măsură de la stat. Aceste venituri trebuie să fie egale cu cheltuielile”, a spus Berceanu.

El a susţinut că sindicaliştii doresc să discute numai de salarii, fără să fie interesaţi de cheltuielile pentru investiţii, necesare pentru a eficientiza companiile feroviare.

Ministrul a spus că îi pare rău că a fost plecat în străinătate miercuri, când feroviarii au organizat mitingul.

Miting în absenţa ministrului

„Mi-a părut rău că a trebuit să fiu plecat chiar în ziua în care au ieşit în stradă. Unii sindicalişti mi-au zis că tocmai de aceea au făcut-o, pentru că de plecarea mea se ştia de foarte multă vreme”, a menţionat ministrul.

„Veniturile pot fi mărite în mai multe feluri. Ori cele de la buget, dar asta înseamnă că va trebui să punem taxe suplimentare şi nu cred că aşa se vor strânge mai mulţi bani la buget, ori se se mute banii de la alte ministere pentru subvenţia CFR-urilor, ori să îşi crească veniturile proprii, dar nu au apetit să discutăm despre asta. Ei trebuie să zică «nu dăm pe nimeni afară, dar mărim veniturile şi scădem cheltuielile»”, a susţinut ministrul Transporturilor.

Soluţie: micşorarea salariilor de peste 10.000 de lei

Radu Berceanu a adăugat că altă soluţie este micşorarea veniturilor angajaţilor care realizează câştiguri de peste 10.000 de lei şi de a diponibiliza personalul excedentar.

„Mulţi au salarii mici, de 15-18 milioane de lei vechi, dar mulţi au venituri de zece ori mai mari, de peste 100 de milioane de lei vechi. Mai trebuie să reducem din veniturile acestea foarte mari unde este cazul şi să reducem personalul excedentar care nu e de execuţie”, a apreciat Berceanu.

SURSA: Mediafax