Doliu la nivel mondial. Ministerul de Externe şi mai mulţi oficiali au făcut anunțul tragic. Potrivit surselor citate, fostul preşedinte filipinez Benigno Aquino, un celibatar şi catolic practicant în vârstă de 61 de ani, s-a stins din viață joi, informează Reuters şi DPA.

În ceea ce privește cauza morții, Aquino, al 15-lea preşedinte al Filipinelor, a murit de insuficienţă cardiacă după ce a fost transportat de urgenţă la un spital din Manila în cursul dimineţii, a relatat ziarul Manila Bulletin, citând un membru al familiei nenominalizat.

Tootdată, se pare că acesta a dus o luptă destul de grea co boala de care suferea. Sursa citată precizează că fostul preşedinte făcea dializă de trei ori pe săptămână şi avea cancer pulmonar în stadiul 4.

Amintim faptul că „Noynoy” Aquino, care a fost şef al arhipelagului din 2010 până în 2016, era fiul fostei preşedinte Corazon Aquino şi al soţului ei Benigno „Ninoy” Aquino, asasinat la întoarcerea sa din exil. Ambii sunt veneraţi pentru că au contribuit la restabilirea democraţiei în Filipine în anii 1980 după dictatura lui Ferdinand Marcos.

O reacție după moartea sa a venit din partea ministrului de externe Teodoro Locsin, care şi-a exprimat pe Twitter „mâhnirea pentru moartea unui om devotat”.

Acesta l-a descris pe fostul lider de stat ca fiind un bărbat „curajos, rănit într-un atac armat”, care „a condus ţara noastră cu o răceală deconcertantă (…), numai pentru că îşi ascundea atât de bine sentimentele încât se credea că nu le are”.

Cariera sa a fost una impresionantă. În 1987, Aquino a fost rănit într-o tentativă de puci împotriva administraţiei conduse de mama sa.

Judecătorul Curţii Supreme Marvic Leonen, fost consilier pentru pace al lui Aquino, şi-a exprimat și el la rândul său „tristeţea profundă”. În timpul mandatului său, Aquino, urmat de actualul preşedinte Rodrigo Duterte, a condus un program anticorupţie şi a introdus reforme economice importante.