Mai exact, potrivit informațiilor transmise de AFP, Guvernul belgian a exclus luni orice relaxare a restricţiilor anti-COVID-19 în următoarea lună, de teama propagării noilor variante ale coronavirusului, în special a variantei britanice, transmite Agerpres.

”Trebuie să rămânem foarte prudenţi pentru a evita un al treilea val”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo într-o conferinţă de presă desfăşurată luni dimineaţă.

Totodată, De Croo s-a exprimat în condiţiile multiplicării apelurilor, inclusiv în rândul propriei majorităţi, pentru a da perspective pentru redeschiderea HoReCa şi domeniului spectacolelor, private de orice activitate de aproape patru luni.

Și virusologii belgieni încearcă să fie precauți. Aceștia au explicat că prudenţa este justificată mai ales prin incertitudinea cu privire la contagiozitatea noilor variante în circulaţie.

Belgia este speriată de al treilea val

”Evoluţia lor încă nu este total previzibilă, sunt săptămâni, o lună, o lună şi jumătate care ne vor permite” să o măsurăm mai bine, a afirmat unul dintre virusologi, Yves Van Laethem, care a calificat situaţia belgiană drept ”precară”.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că varianta britanică a noului coronavirus reprezintă circa ’37-40%’ din noile infecţii recenzate în Belgia, unde circulă de asemenea şi alte două variante, cea sud-africană şi cea braziliană.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus în Belgia, potrivit datelor centralizate, aceasta a cauzat de la debut și până în prezent aproape 22.000 de decese, făcând din aceasta una dintre cele mai afectate ţări din Europa, pe fondul campaniei de vaccinare lente (4,4% dintre persoanele de peste 18 ani au primit până acum o primă doză şi 2,9% ambele doze).

Restricţiile actuale sunt în vigoare până la 1 aprilie și includ o interdicţie de călătorie în străinătate cu excepţia motivelor esenţiale De menționat este faptul că lucrătorii transfrontalieri nu sunt vizaţi de aceste restricții.