Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut in valoare de 100 milioane de euro, intr-o singura transa, Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Acordul de imprumut a fost semnat luni la Bucuresti si are ca scop finantarea companiilor car eau maxim 249 de salariati, o cifra de afaceri de pana la 50 de milioane de euro si un bilant contabil de maxim 43 milioane euro.

Fondurile puse la dispozitie prin aceasta linie de credit vor fi utilizate de BCR pentru a oferi companiilor private finantare pe termen mediu si lung in vederea acoperirii necesitatilor de productie, investitii, comert, servicii si capital circulant.

Sub-imprumuturile individuale acordate companiilor in cadrul acestei linii de credit nu vor fi mai mari de 1,5 milioane euro, potrivit celor doua institutii financiare.

Tranzactia cu BCR face parte din “Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale”, in cadrul caruia, in urmatorii doi ani, BERD, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) vor investi 24,5 miliarde euro in IMM-uri prin intermediul sectoarelor bancare din Europa de est.

Mai mult, BERD a anuntat o crestere de pana la 7 miliarde euro a investitiilor sale totale in 2009, pe fondul crizei globale.

De asemenea, BERD isi va majora investitiile in Romania cu inca 500 milioane euro pana la 1 miliard euro in urmatorii doi ani, in cadrul pachetului financiar international de 20 miliarde euro.

Aproximativ jumatate din aceasta suma va fi destinata sectorului financiar, iar restul va fi investit in economie, inclusiv in sectoarele corporatist, energetic si eficienta energetica, precum si in infrastructura nationala si municipala.

Acordul vine dupa ce in luna decembrie 2008, a acordat un imprumut similar pentru sustinerea sectorului intreprinderilor mici din Romania.

Totodata, BCR discuta si cu alte institutii financiare internationale cu privire la posibilitati suplimentare de sustinere a finantarii economiei reale si in special a sectorului IMM-urilor.

La sfarsitul anului 2008, portofoliul total de credite micro si IMM al BCR s-a ridicat la peste 2,6 miliarde de euro (neauditat). La aceeasi data, cota de piata a BCR in sectorul micro si IMM a fost de peste 20%, iar baza de clienti cuprindea peste 4,5 milioane de clienti, atat companii, cat si persoane fizice.