"Pentru că sistemul bancar românesc este dominat de bănci cu părinţi în zona euro, filialele acestor instituţii de credit pot fi considerate semnificative şi supravegheate de BCE în cadrul cooperării strânse. Numărul exact de bănci care vor fi supravegheate de BCE va fi stabilit în zilele care urmează, pentru că, în cursul anului 2015, urmează să se desfăşoare un amplu exerciţiu de evaluare a calităţii activelor, urmat de un exerciţiu de testare la stres a instituţiilor de credit. Este, practic, ceea ce înseamnă evaluarea cuprinzătoare a instituţiilor de credit", a explicat Dăscălescu, într-un seminar de specialitate.

În opinia sa, criteriul de selecţie a băncilor ce vor intra în directa supraveghere a instituţiei europene nu va fi, în mod obligatoriu, cota de piaţă.

Referitor la testele de evaluare la care vor fi supuse băncile româneşti anul viitor, oficialul BNR a spus că, cel mai probabil, vor fi evaluate toate instituţiile de credit, dar cele mici nu vor fi supuse aceloraşi rigori.

"Este pentru prima dată când se va desfăşura un de exerciţiu de evaluare cuprinzătoare la nivelul instituţiilor de credit din România. Este vorba de aproape toate băncile din ţara noastră, dar depinde de instituţiile de credit care vor fi supravegheate direct de BCE. (…) Există două variante. O variantă în care BNR desfăşoară evaluarea cuprinzătoare, urmând ca BCE să recunoască exerciţiul de evaluare cuprinzătoare, sau a doua variantă în care BCE poate spune: vom face noi exerciţiul de evaluare şi vom solicita BNR doar sprijinul pentru informaţiile necesare derulării exerciţiului", a explicat oficialul BNR.

Reprezentantul BNR a mai spus că selecţia băncilor ce vor fi supuse evaluării, pe de o parte, şi a celor care vor intra în directa supraveghere a BCE, pe de altă parte, nu va ţine cont de provenienţa capitalului.

"Ca idee, avem Banca Transilvania, o bancă mare, a treia bancă din sistem, care va fi supusă, probabil, exerciţiului de evaluare", a explicat oficialul BNR.

El a explicat că, în cadrul testelor de stres derulate în 2014 de Banca Centrală Europeană şi de Autoritatea Bancară Europeană, băncile din România au fost cuprinse doar ca părţi componente ale băncilor mamă din zona euro.

"În 2014, au fost 12 instituţii de credit din România care au avut bănci – părinte în zona euro supuse exerciţiilor de evaluare cuprinzătoare. În urma exerciţiului de testare la stres efectuat de Banca Naţională, putem afirma că toate instituţiile de credit, filiale ale băncilor din zona euro, ar rezista cu succes unui şoc descris de scenariul advers. Nivelul solvabilităţii este unul ridicat, ultima cifră la nivelul sistemului este de 17,1%, în septembrie 2014. Probabil că nivelul va creşte până la finalul anului pe fondul recunoaşterii auditării profitului şi încorporării acestuia în fondurile proprii", a mai spus Dăscălescu.

AGERPRES