Creşterea zonei euro va fi lentă pe termen mediu, iar Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să extindă măsurile de relaxare cantitativă mai mult decât era planificat, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters. Redresarea zonei euro se întăreşte datorită preţului mai scăzut al ţiţeiului, a deprecierii euro şi a deciziilor BCE de stimulare a economiei dar perspectivele pe termen mediu indică un potenţial de creştere de doar 1%, avertizează FMI.

BCE trebuie să implementeze integral programul său de relaxare cantitativă, a explicat Mahmood Pradhan, adjunctul directorului Departamentului european al FMI. "Important este că BCE intenţionează să menţină programul până în septembrie 2016 dar ar putea fi nevoie să funcţioneze şi după această dată", a afirmat oficialul FMI.

Creşterea zonei euro ar trebui să accelereze la 1,7% anul viitor, de la 1,5% anul acesta, rata inflaţiei urmând să se situeze la 1,1%, estimează FMI. "Dar perspectiva pe termen lung este atenuată, din cauza cererii reduse, a problemelor cu care se confruntă sectorul bancar şi corporaţiile, iar productivitatea slabă continuă să afecteze ritmul angajărilor şi investiţiile."  Potenţialul de creştere de 1% pe termen mediu este sub nivelul necesar pentru reducerea ratei şomajului la un nivel acceptabil în multe state din zona euro, regiunea fiind vulnerabilă la turbulenţe şi la creşterea lentă, prelungită, se arată în raportul FMI.

Zona euro trebuie să adopte măsuri pentru curăţarea bilanţurilor băncilor, pentru a le stimula să acorde credite şi pentru ca firmele să poată face investiţii. Sunt necesare reforme pentru îmbunătăţirea pieţei muncii şi a productivităţii, avertizează FMI. Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, BCE a demarat în martie achiziţii lunare de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%.

Sursa: AGERPRES