Preşedintele nu crede că vor fi probleme din partea Fondului la acordarea tranşei şi spune clar că banii vor fi folosiţi pentru plata pensiilor şi salariilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Radio România, că România a cerut FMI ca tranşa a doua din împrumutul extern să fie dirijată către buget, şi nu spre BNR, pentru plata salariilor şi pensiilor, menţionând că nu crede că vor fi probleme din acest punct de vedere. „Dacă nu primim tranşa a doua, suntem în dificultate”, a spus Băsescu, în contextul în care vorbea despre plata salariilor şi pensiilor, informează agenţia Mediafax. Preşedintele a explicat că tot pentru ca salariile şi pensiile să poată fi plătite la timp a preferat Guvernul soluţia legată de cele 10 zile de concediu neplătit.

Geoană: s-a mizat pe aceşti bani

Declaraţia lui Băsescu este aproape identică cu punctul de vedere emis acum câteva zile de liderul PSD Mircea Geoană, din cauza căruia şeful Senatului a intrat în conflict cu ministrul PDL al Finanţelor, Gheorghe Pogea. Geoană a spus că dacă boardul FMI decide să nu acorde cea de-a doua tranşă a împrumutului, există riscul să nu poată fi plătite pensiile şi salariile. „În construcţia bugetară pentru toamnă s-a mizat pe aceşti bani. Vin câteva miliarde de euro, tranşa a doua, dintre care în proporţie de 65% se duc pentru buget”, a spus Geoană miercuri dimineaţă.

Pogea: cei care spun că nu putem plăti sunt mincinoşi

Seara, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea l-a atacat pe Geoană.  “Cei care spun ca nu putem plăti salariile şi pensiile sunt mincinoşi” a declarat ministrul Finanţelor, care a mai adăugat că motivul pentru care banii din a doua tranşă se duc la buget şi nu la BNR este altul, nu plata pensiilor şi salariilor. “Orice imprumut extern pe termen lung are o regula de aur: finanteaza investitiile. Banii de la FMI intraţi până acum, în luna mai, au fost utilizaţi exclusiv de Banca Naţională a României. Urmatoarele doua tranşe, din 23 septembrie şi 15 decembrie, vor fi utilizate, în urma inţelegerilor cu FMI, de către Guvern, pentru a micşora cheltuielile cu dobânzile, pentru ca băncile stau deja bine cu rezervele”, a spus Pogea.

Luni, ziua decisivă

Boardul executiv al FMI va analiza, pe 21 septembrie, concluziile primei evaluări a României în cadrul acordului stand-by, precum şi modificarea criteriilor de performanţă (în special creşterea ţintei de deficit bugetar, solicitată de autorităţi) , pentru a aproba a doua tranşă a împrumutului.Aceasta are o valoare de 1,9 miliarde de euro iar Bucureştiul cere ca o parte din bani să meargă direct la Guvern, pentru finanţarea deficitului bugetar.