Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat, vineri seară, care a fost greşeala celor de la PNL atunci când au plănuit declanşarea alegerilor anticipate. Totul a ţinut de problema majorităţii din Parlament, spune actualul europarlamentar PMP.

“Îmi pare rău că trebuie să-i critic, dar îi critic pentru că mă doare ce se întâmplă cu PNL, nu aș vrea să văd din nou PSD câștigând alegerile. Președintele și premierul Orban tot bat câmpii cu alegerile anticipate.

Ei trebuie să știe că, în conformitate cu Constituția României, alegerile anticipate nu pot fi declanșate decât de cei care au majoritate. Niciodată minoritarii nu pot declanșa anticipatele. S-au așezat la mâna PSD fără să le ceară nimeni, li s-a părut lor că e bine. Cei de la PNL nu înțeleg nici acum că numai cei care dețin majoritatea pot declanșa alegerile anticipate”, a declarat Băsescu.

Parlamentul e ca o cetate pe care oricât ai ataca-o nu îi cad zidurile

Fostul preşedinte crede că liberalii au făcut o mare greşeală pentru că au insistat să vină la guvernare având sub 20% în Parlament. “Vino la guvernare când ai 40% în Parlament, nu te lua după sondaje”, a declarat Băsescu pentru B1 TV. “Oricât se înfoaie Iohannis, el nu are majoritate în Parlament”, mai precizează acesta.

“Din neînțelegere, PNL s-a pus la dispoziția PSD pentru că ei au insistat să vină la guvernare. Cea mai mare greșeală a fost că au venit la guvernare având 20%. Frate, vino la guvernare când ai 40% în Parlament, nu te lua după sondaje. Sondajele nu-ți substituie votul din Parlament.

Marea eroare este că au crezut că pot declanșa alegeri anticipate fiind minoritari. Asta nu se poate. Constituția României este construită în așa fel încât a făcut din Parlament o structură politică inexpugnabilă, e ca o cetate pe care oricât ai ataca-o nu îi cad zidurile.

Oricât se înfoaie Iohannis, el nu are majoritate în Parlament care să realizeze cvorumul și să trântească guvernul. PNL-ul, singur, nu-și poate face cvorumul”, a explicat fostul preşedinte, potrivit b1.ro.