Traian Băsescu vine cu noi critici la adresa guvernanţilor, despre care spune că au scăpat situaţia de sub control în cazul pandemiei. Fostul preşedinte al României nu e de acord cu Nelu Tătaru şi Raed Arafat, care s-au plâns de vidul legislativ, pentru că aşa ceva nu a existat. “Au avut Regulamentul sanitar internaţional care vizează exact răspândirea bolilor cu transmisie directă a pandemiilor, a epidemiilor”, spune Traian Băsescu.

“Pandemia este scăpată de sub control. Degeaba încearcă şi domnul ministru al Sănătăţii şi Raed Arafat să ne dea impresia că sunt stăpâni pe situaţie, nu sunt. Au scăpat-o de sub control pentru că le-a plăcut să spună că au un vid legislativ, ceea ce este o mare minciună, nu au avut nicio clipă un vid legislativ, au avut Regulamentul sanitar internaţional care vizează exact răspândirea bolilor cu transmisie directă a pandemiilor, a epidemiilor, Regulament pe care România l-a semnat din 2005”, a declarat actualul europarlamentar PMP pentru Digi24.

“Ei au înţeles carantina că iei omul şi îl închizi 14 zile într-un hotel. Ceea ce e o greşeală fundamentală”

Traian Băsescu consideră că guvernanţii încearcă de fapt să acopere “prostia pe care au făcut-o cu carantina”, o măsură pe care nu au înţeles cum s-o aplice corect. “Au aplicat-o într-un mod absolut inexplicabil şi total ineficient”, spune fostul preşedinte, care explică şi ce trebuia să facă de fapt autorităţile în cazul românilor veniţi din zonele suspecte.

“Au vrut să ascundă prostia pe care au făcut-o cu carantina. Ei au înţeles carantina că iei omul şi îl închizi 14 zile într-un hotel. Ceea ce e o greşeală fundamentală. Oamenii care vin din zone suspecte de infecţie se bagă imediat în carantină, dar odată cu intrarea în carantină îi faci analizele şi a doua zi îi spui, «Domnu, eşti negativ, mergi acasă».

Ei l-au ţinut 14 zile şi pe urmă i-au spus, «Mergeţi acasă», fără ca măcar să le facă analize după 14 zile. Cred că a fost o neînţelegere profundă a ceea ce înseamnă carantină. În loc să aplice carantina civilizat, au aplicat-o într-un mod absolut inexplicabil şi total ineficient”, a explicat Traian Băsescu.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a insistat că măsurile de relaxare în România nu trebuiau luate atât de devreme.