Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis, duminică, un mesaj pe facebook prin care a anunțat că valoarea concediilor medicale decontate anul acesta a fost de aproape 350 de milioane de lei pe lună, un adevărat record.

7.4 miliarde de lei decontate în 2020

Valoarea lunară a concediilor medicale decontate în 2020 a fost de 342 de milioane de lei, anul acesta fiind decontate în total concedii în sumă de 7,4 miliarde lei, afirmă ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

„Respectul faţă de sectorul privat se vede prin fapte. În 2020 au fost decontate concedii medicale în valoare de 342 milioane lei lunar. Până acum au fost deja decontate concedii medicale în valoare de 7,4 miliarde lei. Record istoric”, a scris Florin Cîțu duminică, pe Facebook.

Potrivit datelor prezentate de Florin Cîţu, în perioada 2009-2019 se decontau în medie 1,3 miliarde lei anual. Ministrul Finanţelor, declara, în iunie, că la momentul în care a preluat funcţia „era un stoc” de 3 miliarde de lei de concedii medicale neplătite.

Cum primesc concediu medical pacienții care refuză spitalizarea

Pacienţilor afectați de infamul coronavirus care refuză spitalizarea şi sunt în izolare la domiciliu trebuie să li se acorde concediu medical de către medicul de familie care gestionează starea de sănătate a acestuia, conform celor spuse de Nelu Tătaru.

„Nu mai putem condiţiona această internare, în acest moment. Dacă acel pacient respectă acea izolare la domiciliu, el s-a prezentat undeva, având un test pozitiv, a fost evaluat, a refuzat o internare, i s-au făcut nişte recomandări, respectă acele recomandări, este luat în primire de medicul de familie şi acest medic de familie trebuie să-i acorde acele zile de concediu”, a transmis ministrul Sănătăţii, când a fost întrebat dacă un pacient aflat în izolare poate beneficia de concediu medical, în condiţiile în care la Câmpina, unui astfel de pacient, care a refuzat spitalizarea, medicul de familie a refuzat să îi dea concediu medical.

Referitor la acest caz, Nelu Tătaru a spus că în situaţia în care pacientul nu a primit concediu medical, acesta trebuie să sesizeze Direcţia de Sănătate Publică pentru a se face cercetările necesare.