„Au inventat acest fond fără să aibă bani, ca să mai păcălească niște primari sau, mai bine zis, ca să-și motiveze niște primari înainte de campania de europarlamentare și prezidențiale”, a declarat, în emisiunea „Dosar de politician”, Ludovic Orban.

Potrivit spuselor premierului, Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) se alimentează cu împrumuturi din Trezorerie. Concret, acest fond nu are bani ci promisiuni de bani. Premierul a mai spus că împrumuturile sunt făcute pe o perioadă de 20 de ani, la o dobândă de 1%.

Ce spune Orban despre adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2020

„E al doilea examen, pentru că primul examen a fost OUG de rectificare bugetară. Când am spus că bugetul a fost construit pe minciună și pe bani falși, toată lumea a sărit pe noi. La rectificarea bugetară am constatat că din veniturile programate, prin Legea bugetului de stat, noi încasăm cu 18 miliarde mai puțin. Adică e clar că veniturile au fost umflate.

Dacă vă aduceți aminte, și-au dat o ordonanță ca să se derobeze de răspunderea pe care o aveau, pentru că în legea responsabilității fiscal-bugetare, spunea că premierul și cu ministrul Finanțelor trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea informațiilor sau datelor care stau la baza construcției bugetare. Au dat ordonanță, ca să nu răspundă, și au umflat cu pompa veniturile, ca să dea drumul la cheltuieli nesăbuite și, multe dintre ele, nenecesare, făcute mai mult ca să servească clientelei”, a mai spus Ludovic Orban.

“Acest fantomatic Fond de Dezvoltare şi Investiţii nu are bani, are promisiuni de bani, adică se alimentează cu împrumuturi din trezorerie, împrumuturi care sunt făcute pe o perioadă de 20 de ani, la o dobândă de 1%, se rambursează în timp, dar banii ăştia nu există. Există proiecte aprobate, proiecte pe care s-au semnat contracte şi proiecte pe care s-au dat avansuri. Cea mai dificilă situaţie este pentru proiectele pe care s-au dat avansuri în baza unor contracte”, a menţionat premierul. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Antonia Niţă)