Statul va acorda până la 2.000 de lei pentru fiecare persoană care dorește să își monteze garduri electrice ca să își protejeze gospodăria de animalele sălbatice, precum urșii. Banii vor ajunge în mai multe județe, inclusiv la Bistrița-Năsăud.

Peste 700 de urși doar în Bistrița-Năsăud

Peste 760 de urși au fost numărați în Bistrița-Năsăud la ultima evaluare a carnivorelor mari. Cei mai mulți dintre ei se află în zona Dealul Negru din Munții Călimani. Atunci când nu găsesc de mâncare în pădure, animalele coboară în satul Cușma și atacă gospodăriile oamenilor.

”A venit ursul, a sărit și labele se văd cum ă rămas pe poarta de fier. Așa ceva nu am mai pomenit. Venea în grădini, la pomi ori așa, dar să vină în ogradă.”, a spus un localnic.

Este nevoie ca actul normativ să intre în vigoare

Sătenii vor putea cere 2.000 de lei de la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru montarea gardurilor electrice și vor face acest lucru de îndată de actul normativ va intra în vigoare, spune primarul Traian Simionca.

”Când se înserează, lumea, de frică, nu mai iese pe stradă sau au animale pe care încă nu și le-au adus din grădină, le e frică să /…/, dar sperăm să nu mai fie aceste probleme în satul Cușma.”, a spus primarul Traian Simionca.

Ca să primească bani, oamenii trebuie să fie proprietari ai imobilului, buni platnici și să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului.