În cazul în care există bancnote euro care nu pot fi acceptate sau schimbate, acestea ar putea fi false sau contrafăcute și ar trebui raportate autorităților competente, potrivit unui avertisment lansat de Banca Centrală Germană (Bundesbank).

Bundesbank subliniază că este important să verificăm autenticitatea bancnotelor euro pe care le primim înainte de a le folosi. Mai mult, autoritățile germane avertizează împotriva acceptării bancnotelor euro contrafăcute, conform bundesbank.de

Au fost înregistrate semnificativ mai multe falsuri în 2022, comparativ cu 2021

Banca Centrală Germană a raportat că au fost înregistrate semnificativ mai multe falsuri în 2022, comparativ cu 2021. În total, 44.100 de bancnote contrafăcute în euro cu o valoare nominală de 2,7 milioane euro au fost retrase din tranzacțiile de plată din Germania.

Astfel, poate fi observat că numărul falsurilor în țară a crescut cu 5,2%, comparativ cu anul precedent.

Volumul de monedă falsă a crescut în 2022 în toată zona euro

În total, au fost înregistrate 376.000 de falsuri. Aceasta corespunde unei creșteri de 29.000 de unități (+8,4 la sută) față de anul precedent, potrivit sursei menționate.

Bancnota de 50 euro a fost cea mai falsificată, reprezentând aproximativ 40 la sută din toate contrafăcutele înregistrate, în timp ce bancnota de 20 euro falsă a fost a doua, cu 23,6 la sută.

Prejudiciul cauzat zonei euro de banii falși s-a ridicat la 21,5 milioane euro și a fost mai mare decât în ​​2021, când era de 17,5 milioane euro.

Banca Centrală Germană a emis o declarație prin care avertizează asupra creșterii numărului de bancnote euro contrafăcute înregistrate în Germania și în zona euro în ansamblu.

Acestea includ bancnote cu valoare nominală de 50 euro și 20 euro, care au fost cele mai falsificate. Este important să se verifice autenticitatea bancnotelor euro pe care le primim și să se raporteze orice bancnote falsificate autorităților competente, subliniază autoritățile germane.

În acest context, Banca Centrală Germană solicită ca elementele de securitate ale bancnotelor să fie verificate pentru a distinge banii reali de banii falși.

Acceptarea bancnotelor euro contrafăcute poate avea consecințe negative

Trebuie menționat că acceptarea bancnotelor euro contrafăcute poate avea consecințe negative, cum ar fi pierderea sumei și posibila urmărire penală.

„Oricine acceptă bani falși, suferă prejudicii din mai multe motive: nu primește despăgubiri, iar oricine transferă cu bună știință bani falși este urmărit de lege”, a avertizat poliția germană.