Autorităţile de supraveghere a domeniului bancar din Uniunea Europeană vor testa din nou în 2010 capacitatea sistemului de a rezista şocurilor economice, a declarat, marţi, un oficial european, citat de Reuters.

„Pentru 2010 este programat un alt exerciţiu”, a spus preşedintele Comitetului European al Autorităţilor de Supraveghere Bancară, Giovanni Carosio, într-o audiere în Parlamentul European.

Testul de stres derulat anul trecut a evidenţiat că sectorul bancar poate rezista unei noi deteriorări a condiţiilor economice.

Organizaţia va analiza şi modul în care noile propuneri ale Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancară vor afecta băncile din UE şi va studia posibile alternative pentru acestea.

„Autoritatea euroepană va derula un test paralel, (…) extinzând evaluarea la instituţiile financiare locale şi cele care nu sunt reprezentate în Comitetul de la Basel”, a afirmat Carosio.

Comitetul de la Basel realizează, în prezent o serie de teste pentru a finaliza, până la sfârşitul anului, reforme care vor impune băncilor să-şi majoreze rezervele de capital şi lichidităţi.

SURSA:Mediafax