România are nevoie de un anumit nivel al inflaţiei pentru a se reînscrie în cursa convergenţei reale şi nu e bine să ne ducem către un nivel foarte scăzut, a declarat astăzi Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, într-o conferinţă de specialitate. "Nu putem să ne ducem şi nu e bine să ne ducem către o inflaţie foarte scăzută, în clipa de faţă. Avem nevoie de un anumit nivel de inflaţie pentru a putea să ne reînscriem în cursa convergenţei reale. Altfel, dacă suntem în această zonă şi nu mai avem pedală ca să putem a accelera…Noi avem nevoie de o creştere economică de peste 4 puncte procentuale şi undeva în zona de 5 puncte procentuale ar fi foarte bine", a afirmat preşedintele executiv Alpha Bank. Potrivit sursei citate, politica monetară a Băncii Naţionale induce în momentul de faţă un nivel scăzut al dobânzilor bancare, iar dobânda medie pentru următoare perioadă este de aşteptat să rămână "în zona pe care o avem astăzi".

"Suntem într-o perioadă de inflaţie scăzută. Politica monetară a Băncii Naţionale induce în momentul de faţă un nivel scăzut al dobânzilor bancare. Cred că pe termen mediu, însemnând 3-5 ani de acum înainte, ne aşteptăm la o dobândă medie în zona pe care o avem astăzi", a spus Oprescu. De asemenea, preşedintele executiv al Alpha Bank consideră că România nu poate avea o creştere economică sustenabilă pe termen lung "dacă nu avem şi un anumit nivel de inflaţiei în interiorul economiei".

Banca Naţională a României a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cât estima în februarie, la 0,2% în Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat în data de 8 mai 2015. Pentru 2016, prognoza a fost revizuită cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,4% la 1,9%. Isărescu a mai precizat că, potrivit estimărilor BNR, peste doi ani, inflaţia se va stabiliza în jur de 2%, în intervalul ţintit de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Sursa: AGERPRES