In Romania, sistemul bancar nu a depasit minunata perioada a copilariei, fapt pentru care putini sunt directorii care se gandesc la vremea cand vor trebui sa ofere clientilor servicii pe masura celor din occident. Pe piata internationala a aplicatiilor software destinate sectorului bancar, au inceput sa fie implementate solutii informatice extrem de sofisticate, care permit bancilor sa ofere produse si servicii noi, deci sa ramana competitive pe o piata concurentiala acerba. Din pacate, in Romania, numarul profesionistilor formati pentru transferul noilor tehnologii este extrem de mic. De regula, se apeleaza la echipe de consultanti straini, dar mai mult pentru adaptarea unor componente si mai putin pentru implementarea unor sisteme complexe.
Firma Logimax este in acest moment singura companie IT pregatita sa ofere bancherilor nu doar un program cotat pe primul loc in lume, ci si o echipa de consultanti bancari capabili sa dea softului plus de valoare intr-o implementare de succes. Acesti consultanti bancari sunt puntea de legatura necesara pentru realizarea unui dialog intre finantistii din banca si informaticienii din echipa de implementare Logimax. „In urma cu doi ani si jumatate am incheiat un contract de parteneriat cu firma elvetiana Temenos pentru a distribui solutia lor bancara in Romania si Republica Moldova. Acest produs informatic are o istorie cu totul aparte fata de altele din clasa lui – explica directoarea de marketing si vanzari de la firma Logimax, dna Hilde Corbu: a fost dezvoltat de catre bancherii de la Citibank si nu de programatori. Este o solutie informatica realizata de bancheri pentru bancheri, adica de specialisti care stiu exact care sunt asteptarile, problemele si durerile unui om de banca.”
Pentru a putea promova, implementa si acorda suport pentru sistemul Temenos Globus, despre care se spune ca a ajuns sa fie atat de bogat in functionalitati incat o singura persoana nu-l mai poate cunoaste, foarte bine, pe tot – firma Logimax a creat un centru de excelenta. Mai inainte insa a trebuit sa gaseasca modalitatile de a atrage finantisti interesati sa lucreze intr-o firma de IT. Misiune dificila, tinand cont de faptul ca nici unul nu se lasa scos usor, odata acceptat in „clubul exclusivist” al bancherilor. Miza pusa in joc de presedintele companiei, dl Vasile Zamfirescu, a fost insa extrem de tentanta: pregatirea intr-o cariera total noua in Romania, consultantul bancar. „Ideea de a elimina riscul rutinei ce ar putea aparea in cazul celor care lucreaza doar intr-un singur loc a fost o provocare pentru ei. Apoi, faptul ca pot gestiona proiecte bazate pe o solutie bancara international acceptata, nu numai in Romania, ci si in strainatate, a fost argumentul care mi-a permis sa aleg oameni cu totul speciali – recunoaste presedintele firmei Logimax. Dupa ce au fost scolarizati in strainatate, s-au indragostit efectiv de sistem. Acum, firma Temenos ii solicita pentru implementarea programelor in lume, competenta dezvoltata de noi in Romania fiind folosita si in alte tari. Unul dintre elementele care personalizeaza acest sistem informatic bancar consta tocmai in faptul ca fiecare nou client beneficiaza de experienta tuturor celorlalte banci care au implementat solutia, intrand in circuitul international al utilizatorilor de Temenos Globus.” Acest avantaj se rasfrange si asupra angajatilor Logimax, specializati in implementarea sistemului, care, la randul lor, devin membri ai unei comunitati internationale de consultanti bancari.    

O profesie la granita dintre bancheri si informaticieni
Chiar inainte de a termina facultatea, Daniela Isaila a avut sansa de a incepe sa lucreze intr-o banca. „Intrarea mi-am facut-o tot prin intermediul informaticii. Primul curs pe care l-am urmat a fost unul pentru utilizarea programului Swift. In scurt timp am reusit sa ma specializez in trezorerie, domeniul cel mai provocator pentru un tanar dispus sa invete si
sa-si dezvolte o cariera.” Cand a avut primele discutii cu firma Logimax, nu era interesata sa-si schimbe locul de munca. „Oferta lor m-a pus insa pe ganduri. La banca avusesem ocazia sa cunosc doua echipe, una germana si alta franceza, care venisera sa implementeze fiecare cate un program de soft. Mi-a placut ce faceau ei si mi-am spus ca perspectiva pe care mi-o ofera Logimax este de a ajunge si eu sa lucrez la acest nivel de performanta. Ba mai mult, sa pot avea o imagine de ansamblu asupra intregii activitati dintr-o banca, nu redusa la departamentul de trezorerie in care operam.”
Imediat dupa angajare, Daniela a fost trimisa la Atena, la un program special de instruire, unde a putut cunoaste tineri economisti veniti din mai multe tari pentru a invata solutia bancara. „Nu mi-a trebuit prea mult timp sa ma indragostesc de noul domeniu. Mi-am dat seama ca echipa de „bancheri” existenta acum la Logimax este veriga esentiala intr-o companie de IT ce promoveaza un produs bancar, liantul dintre programatori si o banca, unde operatiunile sunt derulate numai de economisti.” Desi lucreaza de numai sase luni la aceasta firma de IT, Daniela Isaila este responsabil de produs pentru Temenos Globus. „Pozitia imi ofera libertate mare de actiune si initiativa. Faptul ca lucrez in cadrul unui proiect concret de implementare a unei solutii bancare mi se pare un castig foarte bun pentru experienta mea profesionala.”
Daniela ii pregateste acum pe fostii ei colegi de breasla, bancherii, sa utilizeze cele mai moderne tehnologii bancare, sa descopere functionalitati izvorate din experienta a peste 300 de alte implementari ale solutiei, sa inteleaga modul in care informatica are impact asupra activitatii lor obisnuite, oferindu-le totodata si consultanta. „La fel ca oricare lucru nou, inceputul sperie. Ca trainer, e foarte important cum te prezinti in fata celorlalti, cat de stapan esti pe sistem si cum reusesti sa transmiti informatii corecte si utile in acelasi timp. Desi am lucrat sase ani intr-o banca, de-abia acum am inceput sa inteleg banca din punctul de vedere al intregului sistem. Mi-am imbogatit cunostintele de specialitate, pentru ca pot efectua operatii in toate sectoarele unei banci si, in plus, pot sa impartasesc din experienta celorlalti specialisti cu care lucrez.”    

Finantistii nu sunt pregatiti in scoli pentru timpul viitor
Directorul de la MISR Romanian Bank, dl Gamal Abdel Halim, recunoaste ca nu este deloc simplu sa schimbi mentalitatea specialistilor de banca si sa-i determini sa lucreze cu sisteme informatice sofisticate. De aceea, pentru a putea implementa programul Temenos Globus fara a crea tensiuni nedorite, a selectionat o treime dintre economistii bancii pentru a participa direct, alaturi de consultantii bancari de la Logimax, la transferul de know-how. „Noi alcatuim aici o familie, fapt pentru care ne-am comportat la fel cum fac parintii cu copiii lor – explica dl Gamal strategia de schimbare a sistemului informatic al bancii. Am ales sa faca parte din echipa de implementare economistii mai tineri si mai deschisi pentru asimilarea unor tehnici noi de lucru.”
Decizia s-a dovedit a fi corecta, pentru ca implicarea acestor oameni aflati la inceput de drum profesional intr-un proiect de mare anvergura reprezinta o modalitate de motivare extrem de puternica. Ei au inteles ca aceasta oportunitate le deschide alte orizonturi in cariera si ca in viitorul apropiat vor fi printre putinii specialisti capabili sa opereze intr-un sistem informational complex. In acelasi timp, ei vor face echipa cu oamenii cu vechime si experienta semnificativa in banca, urmand sa transpuna impreuna in sistemul informatic specificatiile de operare, caracteristicile bancii MISR Romanian Bank. „Avantajul sistemului este acela ca te lasa sa-ti folosesti imaginatia si te incita sa-l inveti si nu te incorseteaza in reguli si proceduri nefiresti pentru modul nostru specific de operare”, explica dl Gamal Abdel Halim.
Implementarea sistemului informatic bancar este lunga: in functie de modulele alese de client, poate dura intre noua luni si un an de zile. Programul debuteaza cu o luna de instruire intensiva a echipei care va beneficia de transferul de know-how de la consultantii bancari de la Logimax. Participantii spun ca le-a fost mai greu doar in primele zile, pana au invatat limbajul informaticienilor. „Gandirea sistemului e total diferita de modul in care noi obisnuiam sa lucram pana acum – recunoaste Gelu Agapie, economist la MISR Romanian Bank. Ne deschide insa alte perspective asupra modalitatilor de realizare a tranzactiilor, avand astfel ocazia sa comparam si sa alegem cea mai buna varianta. Nici clientii nostri nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Tuturor ne este greu, pentru ca este foarte nou fata de activitatea noastra obisnuita. Nu seamana cu nimic din ceea ce am invatat prin scoli.”r
Trenul in care s-au urcat acum tinerii economisti de la banca egipteana are insa o locomotiva condusa de experti care stiu cum sa struneasca naravasii cai putere. In pauzele dintre orele de curs, acestia discuta cu „scolarii”, studiaza programul si analizeaza solutiile care corespund cel mai bine strategiei de dezvoltare a bancii.tr