Comitetul de politică monetară al BoE a redus joi dobânda de la 0,5% la nivelul record scăzut de 0,25%. Şi analiştii se aşteptau la prima reducere a costului creditului din luna martie 2009, scrie Agerpres.

De asemenea, Banca Angliei a reluat programul de achiziţii de active şi a anunţat că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale de 60 de miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul votului din 23 iunie.

Economia Marii Britanii ar urma să stagneze în semestrul doi din 2016 şi va înregistra o creştere slabă anul viitor, a estimat BoE. Instituţia a menţinut estimările de creştere a PIB-ului Regatului Unit la 2% anul acesta, dar a înrăutăţit prognoza pentru anul viitor, de la 2,3% la 0,8%.

Pentru a stimula economia, Banca Angliei a lansat două noi scheme, una prin care va achiziţiona obligaţiuni ale companiilor, în valoare de zece miliarde de lire sterline, şi o alta, de până la 100 de miliarde de lire sterline, pentru a se asigura că băncile menţin creditarea chiar dacă a fost redusă dobânda de referinţă

Luna trecută, Banca Angliei a informat că va adopta 'un pachet de măsuri' pentru a sprijini creşterea economiei, după ce va evalua impactul votului din 23 iunie. Acesta a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, în timp ce lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul.

Anterior, guvernatorul BoE, Mark Carney a declarat că spre deosebire de Banca Centrală Europeană, nu este dispus să coboare dobânda de bază sub nivelul zero din cauza pagubelor pe care o astfel de decizie le-ar provoca profiturilor şi capacităţii de creditare a băncilor. De asemenea, Mark Carney a avertizat că Banca Angliei nu va putea contracara în întregime pagubele economice provocate de decizia de ieşire din Uniunea Europeană.

Economia Marii Britanii ar putea intra în recesiune anul viitor, în urma votului pentru ieşirea ţării din UE, a avertizat luna trecută Comisia Europeană (CE), în prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.

Regatul Unit se va confrunta cu o încetinire semnificativă care va limita creşterea PIB-ului la 10,3 – 1,6% anul acesta, faţă de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeană. Anul viitor, în cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra în recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.

În cel mai optimist scenariu, economia britanică va creşte cu 1,1% în 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE. 

Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit ci şi restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investiţiile, comerţul şi migraţia, a avertizat Comisia Europeană.

Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare şi a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline. 

În 2013 şi 2014, economia britanică a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).