Guvernul intenţionază să introducă aşa-numita taxă „Robin Hood” pentru băncile care scot bani din ţară. La rândul lor, bancile susţin că guvernul nu va avea ce să impoziteze, pentru că nu mai există profit, iar banii oricum vor continua să iasă din ţară.

„Se încalcă un principiu fundamental al pieţei”

„Vreau să spun, în primul rând, că nu sunt deloc subiectiv, cred însă că guvernanţii ar trebui să fie foarte atenţi. Dacă nu mă înşel, premierul a numit această taxă „Robin Hood”. Este adevărat că Robin Hood era un romantic în sensul că lua de la bogaţi şi da la săraci, dar tot un brigand rămâne. Marea problemă este că se încalcă un principiu fundamental al pieţei: de acolo de unde te costă foarte mult să ieşi, nu mai intri. Ca urmare, această măsură nu va fi deloc un semnal bun pentru investitori, ci dimpotrivă. Aş întreba guvernul, jumătate în glumă, jumătate în serios, dacă în cazul BRD, care a adus bani în ţară, i se va micşora impozitul, pe principiul simetriei? Este o întrebare retorică, evident, concluzia fiind că sper din tot sufletul ca această măsură să nu se aplice”, a comentat pentru CAPITAL Online analistul financiar Bogdan Baltazar, membru în Consiliul de Adminstraţie al BRD.

Nicolae Chidesciuc: „Banii vor ieşi oricum din ţară pentru că nu mai e nevoie de ei”

„Mediul de afaceri în general nu primeşte bine o astfel de masură, nu doar sistemul bancar. Vorbim, practic, despre o schimbare a regulilor jocului în timpul jocului. Este un lucru inevitabil ca banii să iasă din ţară. Nu este vorba doar de banci. Noi de aceea am vorbit despre necesitatea păstrării cotei unice în cazul companiilor, care au un plan de afaceri întocmit pe actualele reguli, pe care nu le poţi schimba din mers. 
E dureros şi un semnal prost. Şi, în plus, mă întreb ce vor impozita, pentru că trimestrul 1 este pe pierdere în sistemul bancar”, a declarat pentru CAPITAL Online Alexandru Chidesciuc, economistul-şef al ING.

„Pe de altă parte, se exagerează partea cu ieşirea banilor din ţară. Acum, activitatea economică se restrânge, deci şi bancile reduc finanţarea. Trebuie ca Guvernul să accepte ideea unei restrângeri a liniilor de finanţare determinată de însăşi situaţia economică în care se găseşte România”, mai spune Alexandru Chidesciuc.

Avertismentul lui Boc

„Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor din România, nu vor înţelege că au fost la bine alături de români, adică au obţinut profituri extrem de importante în România, în vremuri foarte bune, iar acum, când vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii românilor şi ei să îşi retragă banii la băncile lor din străinatate, atunci Guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri, care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă Robin Hood, numită supraimpozitarea profiturilor. Sperăm să nu ajungem la această situaţie”, a spus premierul Emil Boc, astăzi, la postul public de radio.

DETALII:
Citiţi şi Boc ameninţă cu „supraimpozitarea” băncile care scot banii din ţară.