Industria de vinificatie ofera unele dintre cele mai mari oportunitati de afaceri. Productia, imbutelierea si comertul cu vinuri aduc firmelor din domeniu profituri de miliarde. Societatea Casa de Vinuri Pietroasa si-a inceput activitatea in 1997. Au fost inregistrate la OSIM marcile Pietroasa si Tezaurul si a fost deschisa in comuna Pietroasele o minifabricuta de 400 metri patrati, in care erau imbuteliate si vinuri fabricate de Bachus SA, fosta Intreprindere Vie si Vin Buzau. Vinurile erau cumparate in vrac si aduse cu cisternele la Pietroasele. Sticlele erau comandate la Stirom. Au fost utilizate etichete de calitate, ilustrate cu piese din tezaurul de la Pietroasele. Unele sticle care contin vinuri vechi au anexate de gat etichete pe care este inscris lotul din care fac parte si numarul sticlei. Sticlele erau apoi astupate cu dopuri de pluta si capsule termice. Vinul astfel ambalat era vandut pe piata la un pret cu 30% mai mare decat pretul de vanzare in vrac. Cu 50 de angajati, firma a vandut, in 1998, doua milioane litri de vin si a avut o cifra de afaceri de 15 miliarde lei.
In 1999, Casa de Vinuri Pietroasa cumpara la licitatie societatea unde erau produse efectiv vinurile pe care le imbutelia. „Licitatia s-a desfasurat prin negociere directa, in perioada februarie-mai.
In patrimoniu intra 100.000 de sticle de vin
Au fost cinci intentii de cumparare, dar au ramas doar doua oferte concrete: a noastra si a firmei Vinterra Romania. Am achizitionat societatea cu trei miliarde lei, platiti pe loc. Capitalul social, la nivelul anului 1994, era de 21 miliarde lei, iar in 1999, datoriile societatii Bachus, in cea mai mare parte catre bugetul de stat, erau de 22 miliarde, cu tot cu majorari, o parte din ele fiind reesalonate sau anulate dupa privatizare”, spune Valeriu Bobeleac, directorul Casei de Vinuri Pietroasa.
Bachus avea doua grupe de produse: distilatele din fructe, fabricate cu materie prima de pe dealurile din zona si vinificatie, fiind prelucrati strugurii din podgoriile Dealu Mare. „Nu ne facem planuri mari in ceea ce priveste activitatea de distilare. Acum, fiecare om are cazan si isi face singur tuica, acasa. Vom incerca insa sa refacem arealul viticol, care a fost abandonat”, continua Valeriu Bobeleac. Patrimoniul Bachus SA cuprinde: sapte crame, intinse pe 80 de kilometri, cu cisterne din inox si poliester, dotate cu instalatii de vinificatie primara (prese de struguri), combinatul de vinificatie de la Buzau, unde se face filtrarea si conditionarea vinului, precum si o vinoteca cu 100.000 de sticle, unele vechi de peste 30 de ani.
Casa de Vinuri Pietroasa va investi, in 2000, in productia de vinuri, trei milioane de dolari, pe care crede ca ii va recupera in acelasi an. „Un milion de dolari va fi investit in instalatiile de vinificatie, iar doua milioane vor merge spre producatorii de struguri. Lumea s-a saturat de stifturi si de vinuri de surcica. Vom instrui proprietarii, pentru ingrijirea viei, si vom executa lucrarile mecanizate si chimice, pentru cresterea calitatii strugurilor. Pana acum, taranul culegea strugurii acri, la inceputul lui septembrie, de frica sa nu i-i fure”, afirma Valeriu Bobeleac.