Mai exact, elevii care susțin examenul în acest an, au fost obligaţi să bifeze pe cererea de înscriere un acord conform legii de protecţie a datelor în cazul reţinuţilor de poliţie şi procuratură, se arată într-o analiză realizată de Edupedu.ro.

Se pare că acordul respectiv a fost introdus încă din anul 2019, deci este al doilea an la rând când elevii semnează aşa ceva odată ce se înscrius la examenul de Bacalaureat. Rezultatele vor fi afișate pe edu.ro.

Bacalaureat 2020. Apare o nouă regulă pentru elevii înscriși. Vor fi obligați să semneze

În acest an, înscrierea absolvenților de liceu pentru examenul de Bacalaureat a avut loc în perioada 3 – 10 iunie, iar majoritatea absolvenților, cu vârste de peste 17 ani, au primit cereri de înscriere pe care trebuia să le completeze şi pentru care aveau opţiunea să le depună online sau prin poştă.

Această cerere conţinea câmpurile specifice oricărei cereri de acest fel. Acelaşi text este şi în cererea privind echivalarea sau recunoaşterea competenţelor lingvistice/digitale/în limba română.

Bacalaureat 2020. Apare o nouă regulă pentru elevii înscriși. Vor fi obligați să semneze

Ce prevăd cererile?

Potrivit sursei citate, cererea solicită de fapt acordul elevilor pentru prelucrarea datelor de către minister în temeiul Legii 363/2018:

“Am luat la cunoștință de prevederile Legii nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în aplicaţia electronică Bacalaureat 2020, în scopul susținerii examenului de bacalaureat şi îmi asum responsabilitatea pentru opţiunile scrise în formular”.

Bacalaureat 2020. Apare o nouă regulă pentru elevii înscriși. Vor fi obligați să semneze

Următorul pas după copletarea acestei cereri este semnătura candidatului şi avizarea de către diriginte şi secretar.

Textul este bazat pe prevederile Legii 363/2018, nu pe prevederile Regulamentului GDPR, cum era firesc. Legea 363/2018 implementează în România Directiva 680 a Parlamentului European din 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date.

Totodată, sursa citată atrage atenția că textul respectiv nu a fost introdus în actuala sesiune, ci a mai fost şi pe cererea din anul 2019 pentru înscrerea la Bacalaureat.

Bacalaureat 2020. Apare o nouă regulă pentru elevii înscriși. Vor fi obligați să semneze