El spune că ”suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus” şi că în perioada următoare protejarea persoanelor cu risc este prioritară.

”Marea responsabilizare şi nu marea relaxare! Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem şi după 15 mai foarte atenţi şi să păstrăm la nivel personal şi familial  majoritatea măsurilor de prevenţie şi precauţie cu care deja ne-am obişnuit. Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă şi tocmai de aceea încerc să explic şi celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu şi boala. Ştiu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulţi s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate.

Dar mai ştiu foarte bine şi că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanenţă soluţii astfel încât să reuşim să le alinăm suferinţa şi să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede”, a scris medicul Virgil Musta pe Facebook.

„Pericolul nu a trecut!”

Medicul spune că cei din linia întâi au reuşit să ţină situaţia sub control, dar atrage atenţia că pericolul nu a trecut. ”Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte ţări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri şi să ajungem să nu-i mai putem trata pe toţi, în special cazurile grave.

Aşa că, dacă până acum am reuşit să ţinem situaţia sub control, în special datorită responsabilităţi manifestate de marea majoritate a românilor (aşa cum am mai spus), nu vreau să ştergem cu buretele ce am câştigat şi să trăim din nou cu toţii cu teama că totul poate scăpa de sub control. Să nu uităm că totuşi suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”, a mai scris Musta, potrivit News.ro.

Doctorul Musta a făcut şi o listă cu priorităţi pentru perioada care urmează: ”protejarea persoanelor cu risc, atât prin atitudinea lor individuală, cât şi prin atitudinea şi ajutorul celor din jurul lor; respectarea măsurilor de precauţie individuală, ce constau în special în evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştii, păstrarea distanţei de 2 metrii, dezinfectarea spaţiilor şi suprafeţelor şi spălarea mâinilor; pe cât putem, dacă ne deplasăm pe distanţe scurte, să mergem pe jos.

În aer liber riscul de contaminare este mai mic. Putem frecventa parcurile, dar să nu ne întâlnim şi să stăm la poveşti, în număr mare şi foarte apropiaţi; la serviciu, companiile să-şi calculeze bine riscurile, să-şi facă planuri individualizate, în funcţie de cei care lucrează acolo, de caracteristicile locului de muncă, de posibilitatea servirii mesei, de transportul persoanelor sau modul în care ajung la serviciu”.

„Fiecare să-şi calculeze pur-şi-simplu riscul”

Musta spune că trebuie să avem înţelepciunea să ne reluăm viaţa de dinainte de coronavirus. ”Avem nevoie să ne reluăm viaţa, să ne păstrăm locurile de muncă, să ne bucurăm de prieteni. Şi vom începe să facem aceste lucruri, dar trebuie să avem înţelepciunea să le facem pas cu pas, cu responsabilitate personală. Indiferent de măsurile luate de autorităţi, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-şi calculeze pur-şi-simplu riscul său individual,  al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acţiune din zona de “relaxare”.

Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil. Nu este greu, trebuie doar să ne obişnuim cu acest obicei, cel puţin pentru o perioadă. Vă mulţumesc anticipat pentru efortul fiecăruia dintre voi!”, conchide medicul.

Sursă foto: tion.ro