Bolton este de părere că un al doilea mandat pentru Donald Trump ar însemna sfârșitul NATO. Totodată, fostul consilier pe probleme de securitate națională al SUA a mai declarat că speră ca Trump să piardă alegerile prezidențiale.

John Bolton a criticat decizia lui Trump de a retrage militarii americani din Germania. Acesta este de părere că ceea ce a făcut președintele american este un fel de pedeapsă pentru deficitul comercial al Berlinului și pentru eșecul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

„Acestea nu sunt motive valide”, a insistat Bolton, înainte de tipărirea în Germania, în această lună, a cărţii sale, „The Room Where It Happened”, o radiografie a activităţii la Casa Albă deloc favorabilă actualei administraţii Trump. „O face deoarece crede că Germania o merită”, a afirmat Bolton, subliniind că a fost vorba despre o pedeapsă.

Pagubele pot fi reparate rapid

Bolton a mai declarat că pagubele făcute de șeful de la Casa Albă ar putea fi reparate destul de ușor dacă acesta nu va mai avea un al doilea mandat. În plus, acesta a mai spus că NATO va avea de suferit de pe urma celui de-al doilea posibil mandat.

„Cred că pagubele pe care le-a produs Trump atât pe plan intern, cât şi extern pot fi reparate destul de rapid dacă va avea doar un mandat. Dacă va obţine două mandate, cred că va produce şi mai multe pagube şi vor fi mai greu de reparat. Cred că NATO va avea de suferit în eventualitatea unui al doilea mandat al lui Trump”, a continuat Bolton, adăugând: „Nu cred că europenii sunt pe deplin conştienţi de acest lucru”.

Fostul consilier pe probleme de securitate naţională al SUA a avut prea puţine cuvinte amabile la adresa fostului său şef, descriindu-l ca pe un personaj căruia îi lipseşte o viziune coerentă despre lume şi care este predispus la schimbări bruşte de opinie.

Bolton spune că cel mai grav aspect este acela că, deşi se află de aproape patru ani la Casa Albă, Trump nu a reuşit să înţeleagă importanţa funcţiei pe care o deţine. „Nu este pe deplin conştient de ceea ce înseamnă să fii preşedintele Statelor Unite”, spune Bolton.