Armata Rusiei va elibera Belarusul de oamenii care se vor ridica împotriva lui Alexandr Lukașenko

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat joi, 25 mai 2023, că armata Rusiei va interveni în cazul unei revolte armate populare în Belarus, menită să răstoarne regimul politic al lui Alexandr Lukașenko.

„Această țară vecină [Belarus – n.r.] este partenerul, aliatul și statul nostru fratern. Desigur, Federația Rusă are obligații în ceea ce privește asigurarea securității Belarusului, ceea ce vom face în fața unei amenințări atât de evidente”, a declarat, joi, Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti.

Rusia își va depozita armele nucleare în Belarus

Declarația sa a fost făcut la câteva ore distanță după ce ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, au semnat documentele necesare pentru depozitarea armelor nucleare ale Rusiei în Belarus.

Potrivit agenției de presă TASS, cei doi oficiali europeni au discutat despre situația militară și politică actuală și despre chestiuni legate de cooperarea militară și tehnică între ministerele apărării din cele două țări.

„În timpul întâlnirii, au fost semnate documentele care stabilesc procedura de păstrare a armelor nucleare non-strategice rusești într-o instalație specială de depozitare pe teritoriul Republicii Belarus”, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus, potrivit sursei citate anterior.

„Măsurile luate de Rusia și Belarus respectă toate obligațiile juridice internaționale existente”, a declarat, joi, Serghei Șoigu.

Rusia și Belarus s-au angajat în consolidarea spațiului comun de apărare

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării din Rusia, întâlnirile oficiale ale lui Serghei Șoigu cu Viktor Khrenin „au devenit recent regulate”, Rusia și Belarus fiind angajate în consolidarea spațiului comun de apărare în noile realități militar-politice.

„Acest lucru este deosebit de important în contextul creșterii rapide a tensiunii, al distrugerii fundamentelor stabilității strategice și al intensificării fără precedent a confruntării internaționale. Republica Belarus a fost și rămâne aliatul nostru fidel și partenerul de încredere.

Ținând cont de situația militaro-politică, împreună cu Forțele Armate ale Republicii Belarus, îndeplinim sarcinile de consolidare a spațiului comun de apărare. Ne concentrăm pe antrenarea trupelor și pe îmbunătățirea capacităților lor de luptă”, a subliniat ministrul Apărării din Rusia.

„Ca parte a Sistemului regional unificat de apărare aeriană din Republica Belarus, aviația rusă și sistemele de apărare aeriană sunt în serviciu de luptă. S-a stabilit o cooperare strânsă în sfera militaro-tehnică și o cooperare între complexe militar-industriale. În contextul unei escalade extrem de abrupte a amenințărilor și al activității misiunilor nucleare comune, NATO este nevoită să ia măsuri de răzbunare în sfera militaro-nuclear.

În conformitate cu decizia comandanților noștri supremi, au fost organizate lucrări pentru a desfășura arme nucleare nestrategice ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Belarus. Unele dintre avioanele din Belarus au fost convertite pentru posibila utilizare a armelor nucleare. Militarii au urmat o pregătire adecvată”, a adăugat Serghei Şoigu.