Avertisment dur al ministrului Afacerilor Interne. Lucian Bode le-a cerut românilor să țină cont că deschiderea sezonului estival se face şi în acest an în condiţiile existenţei stării de alertă. Ministrul a subliniat că sunt restricţii de care trebuie ţinut cont în continuare.

Bode a spus că pe litoral vor fi prezenți 400 de poliţişti şi 600 de pompieri. “Toleranţa la greşeală este scăzută, iar la derapaje este zero”, a punctat ministrul.

“Anul care a trecut a fost unul atipic şi din acest punct de vedere a solicitat din plin sistemul de siguranţă şi ordine publică şi a fost solicitat să fie de fiecare dată în linia întâi, evident alături de sistemul medical. Deschiderea sezonului estival se face şi în acest an în condiţiile existenţei stării de alertă, cu restricţii de care trebuie să ţinem cont în continuare. Relaxarea nu este încă una totală, chiar dacă de la 1 iulie am intrat într-o nouă etapă pe calendarul relaxării. Măsurile de protecţie sanitară trebuie respectate, iar oamenii trebuie să înţeleagă că există în continuare riscuri”, a afirmat Lucian Bode.

Pe litoral vor fi 400 de poliţiştii şi 600 de pompieri

Bode le-a spus românilor care vor să îşi petreacă vacanţa în linişte că, începând cu data de 1 iulie până pe data de 6 septembrie, vor fi la mare 400 de poliţiştii şi 600 de pompieri să fie detaşaţi pe litoral.

„Prin măsurile dispuse suntem preocupaţi atât de asigurarea unui trafic fluent, prin mobilizarea unui număr suplimentar de echipaje care să ofere sprijin conducătorilor auto”, a explicat ministrul MAI.

El a menţionat că o atenţie deosebită va fi acordată zonelor în care sunt organizate tabere de vară sau evenimente sportive. Ministru a amintit şi de operaţionalizarea unor corturi de prim ajutor pe plajele de pe litoral.

“La fel ca în anii trecuţii în zonele de pe litoral unde s-au produs cele mai multe intervenţii pentru situaţii de urgenţă au fost operaţionalizate 25 de puncte de lucru temporare. De exemplu, pe plajele din Corbu, Mamaia Nord, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn, Venus şi Vama Veche au fost amenajate corturi de prim ajutor dotate cu toate echipamentele necesare salvării vieţii. În proximitatea acestor puncte sunt amplasate echipamente ale IGSU capabile să ajungă şi să asigure intervenţia pe plajă astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime”, a afirmat Bode.

Lucian Bode: Vă rog să fiţi fermi

Șeful MAI a susținut că 4.000 de poliţişti de frontieră acţionează zilnic la nivel naţional.

“Acolo unde se încalcă legea, vă rog să fiţi fermi. Şi să acţionaţi în acelaşi timp fără excese printr-o abordare echilibrată şi graduală a situaţiei operative. Deşi numărul cazurilor de îmbolnăviri de Covid-19 este pe o curbă descendentă, în mare parte datorită vaccinări şi cu această ocazie eu încurajez toţii românii care nu s-au vaccinat să o facă, trebuie să rămânem în continuare precauţi şi să respectăm regulile de protecţie sanitară”, a mai afirmat Lucian Bode.