Președintele Klaus Iohannis  reiterat marți, în cadrul unei conferințe de presă ce s-a desfășurat la Palatul Cotroceni, necesitatea ca alegerile parlamentare să se desfășoare la termen, deși anterior a vorbit despre situația gravă pe care o ridică pandemia de coronavirus pe tot continentul european.

Iohannis a prezentat astfel în mod public o schimbare a propriului discurs, față de ce spunea cu doar câteva luni în urmă, când declara că nu o să fie de acord să fie organizate alegeri în România în contextul în care pandemia de coronavirus amenință viețile unui număr mare de oameni.

”Avem două probleme grave”

”Din nefericire acum în România avem două probleme grave: una de sănătate publică, adică pandemia. Între timp am învățat multe și știm ce măsuri se pot lua pentru a rezolva acest virus.

Dar singura rezolvare este apariția unui vaccin și nu știm când se va produce.

În același timp avem și o problemă politică: un Parlament care este dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimitate.”, a declarat Klaus Iohannis marți la Cotroceni.

”PSD trage în Parlament permanent frâna de mână și lucrurile nu pot avansa așa cum își doresc românii.

Democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să stăm în acest blocaj politic pe care îl face PSD în Parlament.”, a adăugat el.

Alegerile parlamentare la termen reprezintă singura modalitate prin care se poate construi o nouă majoritate în jurul PNL, pentru a putea adopta măsurile dorite și așteptate de români, pentru a ieși din atât din criza sanitară cât și din cea politică, e explicat Iohannis.

În aprilie Klaus Iohannis avea altă părere

În aprilie 2020, Klaus Iohannis susținea cu tărie:

”Ne spun tot mai mulţi experţi că nu vom scăpa de virus şi va trebui să găsim un mod de a trăi cu acest virus. Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea în septembrie, octombrie sau decembrie alegeri, depinde de cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia la acest virus.

Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie. Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi sunt un număr semnificativ de bolnavi.

Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale şi la termen – spre sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie – alegeri parlamentare, dar dacă nu se pot ţine în siguranţă atunci vor trebui amânate, nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Foto: INQUAM / George Călin