Obişnuiţi cu sistemul clasic de încălzire prin intermediul centralei pe gaz cu radiatoare, românii au fost în ultimii ani reticenţi la încălzirea prin pardoseală. Perspectiva unei ierni cu facturi mai mari ar putea schimba această percepţie, motivat şi de faptul că se pot obţine reduceri de 20% la factură, potrivit experţilor chestionaţi de capital.ro.

Până în prezent majoritatea românilor care au apelat la încălzirea prin pardoseală sunt proprietari de case sau vile, în proporţie de 90%, şi foarte puţini care deţin apartamente noi. Explicaţia vine din faptul că apartamentele sunt deja echipate cu sistemul clasic de încălzire, pe când în cazul caselor opţiunea de încălzire este făcută de proprietar.

„Circa 90% din comenzile pe care le-am avut au mers spre case noi şi vile, ne aşteptăm însă ca în următorii ani acest sistem să fie tot mai des implementat şi la apartamentele din blocuri. Deocamdată există o reticenţă la proprietarii de apartamente, deoarece e greu să schimbi sistemul de încălzire centralizat cu unul prin pardoseală. E o chestiune de mentalitate“, a declarat pentru capital.ro Dana Rulea, directorul importatorului Amass din Ploieşti.

Dezavantajul sistemului de încălzire prin pardoseală este dat de puterea electrică mare pe care o foloseşte, respectiv 8-9 kW în cazul unui apartament de 70 mp. Inconvenientul vine din faptul că apartamentele vechi, construite în perioada ceauşistă, folosesc o putere electrică subdimensionată, făcând imposibilă echiparea totală a locuinţei cu acest sistem de încălzire.

„La apartamentele vechi nu poate fi instalat acest sistem, deoarece nu există putere electrică suficient de mare. Apartamentele construite de Ceauşescu au o putere de 4-5 kW. Pentru a instala un sistem de încălzire prin pardoseală ai nevoie la un apartament de 70 mp de o putere instalată de 8-9 kW. La garsoniere se mai poate, pentru că au suprafeţe mici de 25-30 mp şi suportă“, explică  Sabin Cernea, directorul Carpaţi Service Bucureşti.

Costul investiţiei şi factura

0-56720-incalzire.jpgCostul de implementare al sistemului de încălzire prin pardoseală – cu cablu electric – în cazul unei case de 100 mp,  izolată corespunzător, este de circa 23 de euro/mp – inclusiv TVA, manoperă şi garanţie pe 15 ani.

„Prin covoraş electric, în cazul locuinţelor unde şapa nu mai poate fi ridicată, costul investiţiei este de 199 lei, plus TVA, şi eficienţa este aceeaşi ca în cazul cablului electric“, ne-a informat Sabin Cernea.

Costul mediu al facturii de curent pe timp de iarnă este de 360 de lei/lună la o casă de 130 mp, 280 de lei/lună la o casă de 80 mp şi 170 de lei/lună la o casă de 50 mp.

„Acest cost este în continuă scădere, pe măsură ce gazul se scumpeşte. În prezent, încălzirea prin pardoseală este cu circa 20% mai ieftină decât cea prin centrală pe gaz. Încă din iarna lui 2008, când metrul cub de gaz s-a transformat în kW energie s-a simţit o diferenţă între centrala pe gaz şi încălzirea prin pardoseală, în favoarea ultimului sistem“, a mai spus Dana Rulea. 

Cablurile de încălzire, cele mai populare, se montează în şapa de deasupra plăcii de beton a pardoselei. Ulterior se montează un polistiren extrudat de 2 cm, al cărui cost este de circa 1 euro/mp, pe placa de beton, pentru a împiedica ieşirea căldurii şi se montează parchetul sau gresia.

Cerere în creştere

Potrivit directorului Amass, în acest an compania pe care o conduce a furnizat sisteme de încălzire prin pardoseală pentru 200-300 de case, numărul fiind în creştere faţă de anii anteriori.

„Cererea din partea particularilor a crescut în ultima perioadă. Merg şi spre case şi vile, dar şi spre apartamente noi“, spune Cernea.

Dana Rulea punctează ca motive pentru care sistemul de încălzire prin pardoseală este superior celui prin centrală pe gaz faptul că în timp preţul unităţii de gaz va creşte tot mai mult, deoarece este o resursă epuizabilă, calitatea gazului nu este mereu cea care apare pe hârtie, sistemul de încălzire prin pardoseală are un randament termic mai bun şi automatizarea este mai performantă, în sensul în care sistemul sesizează, spre exemplu, dacă un geam este deschis.