ANM vine cu precizări de ultimă oră. Vremea o ia razna complet la finalul acestei săptămâni. Potrivit meteorologilor, o avertizare cod galben de ninsori și viscol în zonele de munte din mai multe județe este în vigoare vineri, până la ora 14.00.

În ceea ce privește zonele vizate, ANM anunță că este vorba despre zonele montane din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara și Alba.

Astfel, în aceste zone vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80-100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității. Pe de altă parte, în  Munții Apuseni, în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali și în județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Pe lângă codul galben valabil până la ora 14.00, ANM amintește că o altă avertizare meteorologică mai este în vgoare până duminică la ora 10.00. Meteorologii anunță că în intervalul menționat, în nordul, centrul și vestul țării temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, iar cantitățile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă și montană aferentă.

Zonele cu viscol și polei. Prognoza meteo ANM

Totodată odată, ANM ma precizează că în prima parte a zilei de vineri vor fi precipitații mixte în Crișana și pe alocuri în Banat și sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureș și local la munte, în Transilvania și în nordul Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă. În acelaș timp, pe parcursul zilei de vineri în zonele joase de relief precipitațiile se vor transforma treptat în ploaie, iar îndeosebi în noaptea de vineri spre sâmbătă și sâmbătă , la munte, la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă, iar local se va forma polei.

De menționat este faptul că, începând cu ziua de Crăciun, temperaturile o iau razna complet și înregistrează o creștere fără mrecedent. Mai exact, potrivit prognozei publicate de ANM, în Ajunul Crăciunului și în prima zi de Crăciun, adică în intervalul 24.12.2021 ora 08:00 – 25.12.2021 ora 08:00, vremea se va încălzi, iar cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei. De Crăciun, temperatura maximă va fi de 5 – 6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 2 grade.

După Crăciun, vremea va continua să se încălzează. Potrivit prognozei meteo publicate de ANM, în perioada 25.12.2021 ora 08:00 – 26.12.2021 ora 10:00, temperaturile vor fi cu mult peste cele obișnuite în ultima decadă a lunii decembrie. Astfel, maxima va fi de 11 – 12 grade, iar minima de 1 – 2 grade. Totodată, meteorologii mai precizează că temporar cerul va avea înnorări, iar în a doua parte a nopții și dimineața se va semnala ceață, în timp ce vântul va sufla slab până la moderat.