Bărbatul s-a întors din Belgia pe 4 martie, dar nu a intrat în izolare pentru că la acea dată țara nu era afectată puternic de epidemie şi nici nu era pe lista cu zonele de risc emisă de autorităţile medicale române.

În prezent, a fost declanșată o alertă epidemiologică de amploare, fiind căutaţi cei o mie de oameni cu care bărbatul a intrat în contact până în prezent, transmite Antena1.

Bărbatul în vârstă de 56 de ani locuieşte în comuna suceveană Bosanci, primarul localităţii, Neculai Miron, a confirmat că bărbatul a intrat în contact cu foarte multe persoane din sat, inclusiv cu membri ai unei comunităţi religioase, dar şi cu angajaţi ai primăriei.

La rândul său, prefectul din Suceava, Alexe Moldovan, a declarat că bărbatul nu figura în evidențele Direcției de Sănătate Publică ca fiind întors din zonele de risc. “La data de 15 martie i s-au recoltat probe, el intrând în autoizolare la domiciliu, împreună cu familia și fiind confirmat a doua zi, pe 16 martie, ca fiind pozitiv. Ancheta epidemiologică a fost declanșată de urgență, este în curs de desfășurare și este o anchetă destul de complexă având în vedere că, din informațiile noastre, persoana respectivă a participat îmrepună cu soția la o adunare religioasă unde au participat 450 de oameni, la o locație din Suceava.

A participat la acest eveniment în perioada 4 martie – 15 martie. Informațiile noastre, confirmate și de structurile de poliție sunt în sensul în care au mai avut întâlniri religioase în care au participat un număr restrâns de persoane, 40, 50 de persoane”, a declarat prefectul la B1 TV.

ŢDin datele oficiale pe care le avem până acum, nu știm dacă există posiblitatea să fi făcut un ocol prin Belgia ca să evite carantina. Nu excludem această variantă, dar nu avem date în acest sens. În plus, din datele pe care le mai avem, el și soția sa au stat destul de retrași și nu m-aș putea pronunța cu exactitate asupra numărului de persoane cu care a intrat în contact, dar ancheta este în desfășurare, ne ajută autoritățile locale, familia bărbatului, persoanele care au participat la acea adunare, precum și medici epidemiologi din cadrul DSP Suceava”, a mai spus Moldovan.

“S-au recoltat probe familiei și apropiaților și așteptăm rezultatele lor, iar toate persoanele care vor fi identificate vor respecta cu strictețe toate măsurile pe care medicii le vor decide în acest caz”, mai spune prefectul.