Decizia Greciei de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital este una justificată, a anunţat luni Comisia Europeană, după o primă evaluare a măsurilor adoptate de Atena în încercarea de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, relatează DPA. ''În actualele circumstanţe, stabilitatea sistemului bancar şi financiar din Grecia constituie o chestiune predominantă asupra interesului şi politicilor publice, care pare să justifice impunerea de restricţii temporare asupra fluxurilor de capital'', a menţionat comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital Jonathan Hill, într-un comunicat de presă.

El a apreciat că măsurile de control al capitalului sunt ''necesare şi proporţionale'', dar a atras atenţia că libera circulaţie a capitalului trebuie să fie ''restabilită cât mai curând posibil, în interesul economiei greceşti, al zonei euro şi al pieţei unice a Uniunii Europene''. Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

Ameninţarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populaţia să-şi retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanţare de urgenţă, situat în prezent la 89 miliarde de euro ar putea să nu fie suficient.

Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacţii ce nu respectă restricţiile impuse mişcărilor de capital. Analiştii se aşteaptă ca aceste restricţii să adâncească recesiunea din Grecia şi să o aducă mai aproape de ieşirea din zona euro. Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia. Restricţiile asupra mişcărilor de capital nu se vor aplica celor care deţin conturi în bănci străine, care au carduri emise peste hotare, a declarat un oficial elen. Astfel, grecii care au conturi peste hotare şi turiştii străini nu vor fi afectaţi de măsurile autorităţilor elene.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: