Austria, printre „idioții utili ai lui Putin”

În ciuda eforturilor anunțate de cancelarul austriac Karl Nehammer de a reduce dependența de gazul rusesc de la 80% la începutul conflictului la 20%, realitatea stă altfel. Închiderea temporară a robinetului de gaze de către Vladimir Putin a fost factorul principal al acestei scăderi. Însă cota actuală de 60% indică o revenire la această dependență, scrie postul german ARD.

„Ne-am redus dependența de gazul rusesc de la 80% la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei la 20%.”, anunța triumfător Nehammer cu puțin timp înainte de Crăciunul anului trecut.

Cheltuielile Austriei pentru gazul rusesc se ridică la 7 miliarde de euro de la începutul războiului. Din această cauză, Viena se confruntă cu numeroase critici internaționale pentru că a continuat să alimenteze cuferele Moscovei.

De altfel, revista britanică „The Economist” a catalogat Austria printre „idioții utili ai lui Putin”. La rândul său, Wolfgang Müller de la Institutul de Istoria Europei de Est al Universității din Viena punctează că această dependență face ca țara să fie vulnerabilă și la șantaj, pe lângă faptul că finanțează mașinăria de război a Rusiei.

„În ciuda tuturor declarațiilor politice, dependența Austriei de gazele naturale nu a scăzut semnificativ de la începutul războiului”, explică Wolfgang Müller.

Chiar dacă cele 7 miliarde de euro nu par o sumă impresionantă, având în vedere profitul Moscovei de 390 de miliarde de euro din exporturile de petrol, Wolfgang Müller estimează însă că în Austria e vorba de 590 de euro pe cap de locuitor care se duc în visteria lui Putin.

Actualul guvern de la Viena încearcă să repare situația

În plus, Austria este criticată pentru rolul său de refugiu pentru oligarhi și pentru contractele profitabile cu Gazprom. Este și cazul contractului OMV-Gazprom, care obligă Austria să cumpere anual cantități mari de gaz rusesc până în 2040, o piedică majoră în eforturile de reducere a dependenței energetice de Rusia.

Cel care s-a ocupat de prelungirea acestui contract a fost fostul cancelar austriac, Sebastian Kurz, membru al Partidului Popular Austriac. La semnarea acestuia a fost prezent însuși Vladimir Putin, care a mers special la Viena.

În acest context, actualul cancelar Nehammer, care este și el din Partidul Popular Austriac, moștenește această situație complicată. Expertul Wolfgang Muller consideră că Nehammer nu poate fi inclus și el pe lista „idioților utili”.

De altfel, el precizează că guvernul austriac încearcă să repare situația și să-și schimbe retorica față de Rusia. Cu toate acestea, istoria îndelungată a apropiatei colaborări dintre Viena și Moscova pune sub semnul întrebării capacitatea Austriei de a realiza acest lucru.