Prin acest program care a luat fiinţă în 2008, mentorii austrieci îi ajută pe imigranţii sosiţi din ţări ne-membre UE să găsească un loc de muncă în Austria care să corespundă pregătirii lor.

La data de 1 iulie 2011 s-a introdus cardul roşu-alb-roşu care le permite muncitorilor calificaţi din afara UE să lucreze şi să locuiască în Austria. În numai un an, aproximativ 2.000 de persoane au aplicat pentru obţinerea cardului, iar 1.522 l-au şi obţinut. Majoritatea sunt activi în domeniul IT, şi provin din Rusia, Bosnia-Herţegovina şi SUA.

Preşedintele AMS, Johannes Kopf, a afirmat potrivit Der Kurier, că în majoritatea cazurilor este vorba de oameni de care piaţa austriacă a muncii are nevoie urgentă, însă, din păcate, obstacolele birocratice din calea obţinerii cardului sunt în continuare relativ mari.

De la jumătatea lunii iunie şi muncitorii simpli (tâmplari, sudari, etc) din state terţe pot aplica pentru obţinerea cardului. Se estimează că şi în acest caz Austria va avea de-a face cu circa 1.500 de interesaţi.

Pentru a face faţă lipsurilor de muncitori calificaţi, Austria trebuie să depună nenumărate eforturi, a afirmat, potrivit Der Kurier şi Anna Maria Hochhauser, secretar general al Camerei de Economie a Austriei, adăugând că un prim pas în acest sens a fost luat prin elaborarea programului special de integrare şi instruire a imigranţilor.
Sursa: Agerpres