Europarlamentarul bulgar critică decizia Austriei privind Spațiul Schengen

Europarlamentarul bulgar Andrei Novakov a subliniat într-un interviu impactul devastator al deciziei Austriei de a menține România și Bulgaria în afara Spațiului Schengen cu frontierele terestre. Novakov a evidențiat consecințele economice și umane ale acestei decizii, descriind situația ca fiind un „dezastru” pentru cele două țări est-europene.

„Dezastru. Știu că sună ca și cum ar fi un dezastru. Nu are o bază științifică, dar este un dezastru”, a spus el cu privire la impactul economic al deciziei Austriei împotriva României și Bulgariei.

Novakov a criticat decizia Austriei, sugerând că aceasta are motive politice și că nu reflectă valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Novakov a subliniat importanța aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen pentru creșterea economică și coeziunea socială în regiunea europeană.

„Acesta nu este un tratament egal în comparație cu transportatorii germani, austrieci, francezi și italieni. Ceea ce cred eu este că camioanele bulgărești și românești sunt cea mai nouă flotă din Europa. Acestea pot oferi prețuri foarte bune clienților lor. Și nu este corect să cheltuim atât de mult sau nimic așteptând la granițe”, consideră Novakov, potrivit Antena 3 CNN.

Oameni care-și văd familiile doar prin telefoane: Este foarte trist

Potrivit lui Novakov, fiecare zi de așteptare la graniță pentru camioanele românești și bulgărești se traduce în pierderi de peste 200 de euro pentru proprietarii acestora. Anual, aceste pierderi se ridică la sute de milioane de euro, iar poluarea în zona de frontieră crește odată cu numărul vehiculelor care stau la coadă.

În plus, europarlamentarul bulgar a subliniat impactul refuzului Austriei privind Spațiul Schengen asupra regiunilor de frontieră și mediului înconjurător, precum și inegalitatea de tratament între transportatorii din statele membre ale UE.

Novakov a adus în discuție și condițiile grele în care se află șoferii de camioane, care petrec zile sau chiar săptămâni la graniță fără facilități adecvate. El a menționat experiența tristă de a petrece Ajunul Crăciunului la graniță, unde a văzut șoferii comunicând cu familiile doar prin telefoane.

„Este foarte trist să vezi atâția oameni de Crăciun stând acolo și văzându-și familiile doar prin telefoane. Cineva încearcă să obțină câteva procente în plus la alegerile din Austria. Acest lucru nu este corect. Aceasta nu este Uniunea Europeană pentru care luptăm”, a punctat europarlamentarul.